Четирима пловдивчани с ХИВ са диагностицирани по време на скринингова

...
Четирима пловдивчани с ХИВ са диагностицирани по време на скринингова
Коментари Харесай

155 пловдивчани се тестваха анонимно за ХИВ, хепатит В и С, четирима от тях са с ХИВ

Четирима пловдивчани с ХИВ са диагностицирани по време на скринингова акция за гратис и анонимно тестване за полово портативни инфекции, която се организира в пловдивската изложба "pLOVEdiv " по самодейността на CheckPoint София, оповестяват от съдружие "Здраве без граници ".

В рамките на скрининга са се присъединили 155 жители на Пловдив. Новодиагностицирани с ХИВ са 56 годишна жена и мъже на 26, 52 и 39 години.

Хепатит С е открит при двама пациенти над 50 години, които си вършат проби за първи път и до преди тестването не са знаели, че са носители на вируса. Положителни проби за хепатит В са посочили за 5 пловдивчани - 4 мъже и една жена. Най-младият възпален с хепатит В е на 32 години, а най-възрастният - на 63 години. Притеснителна е наклонността за пациентите със сифилис. От 155 тествани пациенти 8 са с позитивен резултат за инфекцията. Сред заболелите има единствено една жена, която е коинфектирана и с ХИВ. Останалите със сифилис са мъже, като най-младият е на 21 години, а най-възрастният - на 60 години. Всички инфектирани със сифилис са мъже, които вършат секс с мъже.

Всички пациенти с позитивни проби за ХИВ, хепатит В и С и сифилис са били ориентирани към профилираните здравни заведения, ангажирани с лекуването им. На всички пациенти с позитивни резултати за хепатит В и С е препоръчана поддръжка от хепатитен съветник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР