Четирима от задържаните за скандалния случай с т. нар. завод

...
Четирима от задържаните за скандалния случай с т. нар. завод
Коментари Харесай

„Завод за раждания“ в Гърция: Кои са уязвимите групи?

Четирима от арестуваните за скандалния случай с така наречен „ цех за раждания " в Гърция остават в ареста. Вече са дефинирани обвиняванията за медицинския център в град Ханя на остров Крит.

„ Репродуктивната клиника работи и със законни случая, само че зад завесата има и доста противозаконни процедури “, сподели кореспондентът на bTV в Гърция

Обвиненията са за противозаконни осиновявания, донорство на яйцеклетки и привидни инвитро процедури.

Сред откритите над 30 бременни дами има и българки . От българското Министерство на външните работа означиха, че към посолството ни в Атина не са постъпвали претенции за оказване на помощ на български жители и Гърция не е желала подпомагане от наша страна.

Кои са уязвимите групи и къде са „ пукнатините “ в закона?

Млада жена, от ромски генезис, която има потребност от пари. Това е най-често срещаното изложение на българките, които стават жертва на трафик за търговия на бебета.

„ Някой път може да са насилвани, в други случаи има оферти за по-солидно възнаграждение. Ако дамата е с невисок приход, има потребност от пари или има по-голямо семейство за издържане, се съгласяват. Когато към този момент тя роди и това бебе е готово да бъде продадено, в действителност тези пари не стигат до нея, а ги получава този, който е бил медиатор. Много от тези девойки и дами се опасяват да кажат, тъй като доста постоянно техните мъже са въвлечени в този тип трафик “, споделя Моника Николова, шеф на Фондация „ А21 “.
Сигналите за дами, „ продадени “ в други страни, се усилват, признават от фондацията.

Печалбата на клиниката единствено по стратегия за сурогатство варира от 70 000 до 100 000 евро

„ Все още най-разпространяваните способи са lover boy, или  романтичната връзка и подправено предложение за работа. Това са двата метода, които трафикантите най-често употребяват за набиране на жертви “, добавя Моника Николова.

Сурогаството е позволено в моного страни, само че е закононарушение в България

На фона на търговията с бебета сурогатството е позволено в доста страни в света, показват адвокати. А методът е подписване на контракт сред фамилията и дамата , която ще износи детето им.

„ В България няма такава опция и който го прави, не го прави в България или в случай че го прави в България е заобикаляйки разпоредбите на закона. Майката, която е родила детето, става майка в акта за раждане и тя в действителност е биологичната майка. Бащата, който е бил донорът, става припознаващият родител и в същото време е вписан като татко в акта за раждане. След това към този момент, когато пристигна детето, в България майката, която е брачна половинка на бащата, осиновява детето. Като брачен партньор на родител “, изяснява схемата юристът по фамилно право Йорданка Бекирска.

Клиника в Украйна притегля хиляди бездетни двойки с услугата, която коства 30 хиляди евро

Сурогатството в България е закононарушение по смисъла на Наказателния кодекс. А специалисти приканват: всеки, който има подозрения за трафик на дами за търговия на бебета, да подаде сигнал.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР