Четирима от 252-мата учени от БАН и преподаватели, подписали досега

...
Четирима от 252-мата учени от БАН и преподаватели, подписали досега
Коментари Харесай

Учените от БАН: Хора от групировките от 90-те превзеха държавата. С най-ниския интелектуален статус са на върха. България е докарана до страна от Третия свят

Четирима от 252-мата учени от Българска академия на науките и преподаватели, подписали до момента отвореното писмо с искане за оставка на държавното управление и основния прокурор в поддръжка на митингите, през днешния ден изложиха позициите си на конференция в Българска телеграфна агенция: проф. Лъчезар Аврамов, проф. Росица Николова, проф. Емануел Мутафов и гл. ас. Георги Латев, съобщи.

Позицията не е институционална, от името на Българска академия на науките, тъй като всеки би трябвало да стои зад името си и като жители ние избрахме този метод - подписка, която към момента е отворена, посочи първоначално проф. Аврамов.

За митингите и държавното управление

Проф. Лъчезар Аврамов:

" Този вид ръководство разгражда страната политически, стопански, научно, културно. Повече по този начин не може да се продължава. Живеем в страна, в която под типа на народна власт едно лице може да махне с пръст и да изхвърли ръководителя на Народното събрание, след което на негово място да постави друго лице, към което явно не изпитва никакво почитание и го е показал в безспорни записи.

Икономически страната се унищожава заради това, че бюджетът, т.е. парите на народа, всяка година се разпределя по този начин, че да има остатъци, които да се насочват отвън парламентарен надзор съгласно конюнктурни ползи и мафиотско-олигархични схеми.

България е член на Европейски Съюз и е подписала Европейския контракт, в който написа, че се стремим към основаване на общество учредено на знанието. Какво познание, уважаеми публицисти и жители, когато Академията на науките от години се бори за физическо оцеляване във време, когато се губи стремглаво интелектуалният капацитет, от една страна, заради това, че остарява научни състав и няма кой да го смени, от друга, безспорната липса на интерес от младежи заради мизерните стопански условия, при които би трябвало да претърпяват. Стигнали сме до парадокса, че в България няма претенденти за научна работа, няма претенденти за докторантура.

В 21-ви век сме изгубили доста повече хора, в сравнение с след две войни. 

Проф. Росица Николова, от 1989 година в Българска академия на науките:

Защо подписах това писмо? Прочитайки го, осъзнах, че в него е изработен къс разбор на обстановката в страната ни и логически извод от изброените обстоятелства. А точно, че единствената допустима гражданска позиция е това гражданско непокорство, което се случва. Като майка на две деца и баба на двама внука, дисциплинирам децата си да са морални, възпитани, почтени, виновни към позициите, които заемат. Когато възпитаваме по този метод децата си, а това държавно управление докара до това, че моралът, честността да са непознати като думи, ние сме длъжни да реагираме по този метод. Длъжни сме пред личните си деца да отстояваме позициите си.

Политиките в науката: Всичко, което се прави, се прави на парче, реагира се на избрани обстановки и няма цялостна политика за развиването на науката и образованието.

Емануел Мутафов, професор по средновековно и възрожденско изкуство, приключил Атинския университет:

Проф. Мутафов стартира ревюто си с позиция за вчерашния конфликт на бул. " Ситняково ", когато в неявяване на реакция на полицията шофьорка опита да прегази протестиращи, които пък се хвърлиха върху колата и счупиха предното стъкло.

" Умолявам бранш " Масови мероприятия " към Столична дирекция на вътрешните работи най-сетне да влезе в ролята си и да превентира конфликтите по барикадите ", сподели проф. Мутафов.

Върнах се в България, с цел да способствам за развиването на тази страна, защото в Гърция станах родолюбец. А дмирирам трепетното следене на събитията в България и съпричастността на всички сънародници отвън географските граници на родината. И аз съм се интересувал през 90-те години какво става с моите близки. Винаги, когато съм се прибирал във почивка, постоянно съм бил на тогавашните огромни митинги. Адмирации, че тези хора не престават да милеят за родината си и желаят да се върнат в една естествена, просперираща и сигурна страна. Това са и претекстовете да поддържам митингите, даже и в по-радикалните им разновидности, под формата на гражданско непокорство, така като когато един проблем не може да бъде решен по стандартния метод, той се взема решение с рецесия. Надявам се рецесията скоро да завърши и това да се случи с оставка.

Директор съм на Института за проучване на изкуствата към Българска академия на науките, само че не съм тук в това си качество. Държа да отбележа, че когато получих отвореното писмо от проф. Аврамов, съзнателно не го разпространих измежду своите сътрудници, защото имам вяра, че актуалният началник няма правото да постанова своите политически и цивилен убеждения на чиновниците си. Аз съм от този вид ръководители, които към този момент шеста година не престават да вървят на работа с градския превоз и, за смут на всички, с цел да свързва фамилията ми двата края, пуша контрабандни цигари. Пожелавам на българската политика най-малко малко от този вид европейски почтени и ангажирани ръководители.

Георги Латев, основен помощник в Института по астрономия:

И аз, като проф. Мутафов, не съм в това си качество тук, а да изразя гражданските си позиции и позицията на теоретичен служащ от Българска академия на науките по отношение на събитията в нашата страна.

Учените са по-интересен пласт от обществото и преди да вземат позиция, постоянно изчакват някакъв вид критика, т.е. различен да верифицира позицията им. Тази критика я написаха жителите по площадите в страната и отвън нея. Те написаха критика за това, че ние, като учени, като едни от хората, които най-добре осъзнаваме обстановката в страната, би трябвало и сме длъжни да вземем отношение.

Когато Академията изпадне в рецесия - в такава сме откогато ръководи Борисов - ние сме по площадите, още от 2010 година Преди година сложихме още веднъж черните флагове, надявайки се обществото да ни поддържа. Сега даже не го потупваме по рамото.

Благодаря и на смелите сътрудници от СУ, Нов български университет, УАСГ, които бяха флагмани на това учените да кажат нещо по тематиката.

За мен от няколко наблюдения на обстановката в страната ръководството докара до корупция, която е шистова. Това е нещо като шистов газ, то пропи в почвата на обществото ни, във всяка институция. Такъв вид корупция може да бъде извадена с един от способите, с които се вади шистовият газ - с хидравличен удар. Този удар ние ще създадем с гражданското общество. Ще го подкрепим като интелектуалци, културни деятели, общественици. Няма да оставим хора да плашат жителите посредством своите способи на заплашване. 

Белите птици на митинга, жителите, изплашиха плашилото, а плашилото стартира да написа нов закон за хвърчене на птиците. Както споделя доктор Николай Михайлов, това е разгул на цинизма, низост.

Оставихме хора, произлизащи от силовите групировки при започване на 90-те години, да завладяват страната. Хората с най-ниския интелектуален статус са на върха , на амвона и оттова четат морал на елементарните жители. Това е неприемливо! Едно лице, което първо беше защита на другаря Живков, по-късно основен секретар на Министерство на вътрешните работи, кмет на столицата, в този момент е министър председател на републиката.

Управляващите се пробват да създадат " първа копка на черна дупка ". Тази черна дупка обаче ще засмуче първо тях и те ще изтекат в канализацията на историята.

Академичният звук не може да бъде спазен. Не може към този момент да се приказва академично. Няма по какъв начин. За кола, излязла от пътя и се движи към пропастта, не важи Законът за придвижване по пътищата, важи Законът за гравитацията . И една джипка доста дълго време лети надолу. Тази джипка би трябвало най-сетне да катастрофира . Това е моето разбиране и по тази причина подписах писмото.

Според проф. Аврамов резултатът от ръководството на " това, нещо, което се назовава партия ГЕРБ " е изпадане на България до равнището на страните от третия свят . Според него ГЕРБ е " клиентелистка формация, която е обхванала като раков израстък всички публични структури " , а главната цел за неотстъпчивостта на властта да подаде оставка " е обвързвана не с друго, а с обстоятелството, че в случай че евентуални нови избори се провеждат не от тях, резултатите изобщо няма да бъдат тези, които бяха на предходните избори ".

Според него " върхушката би трябвало да отиде в следствието, в прокуратурата, с цел да се изследват механизмите на вредите, които те са нанесли на страната " .

Според проф. Мутафов пък ориста на тези хора би трябвало да е " пожизнен курс по британски език с неявяване от политиката ".

Проф. Аврамов прикани всички жители, които милеят за страната си, да се причислят към митинга.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР