Четирима остават кандидатите за следващ председател на Европейския парламент, съобщи

...
Четирима остават кандидатите за следващ председател на Европейския парламент, съобщи
Коментари Харесай

Четирима влизат в надпреварата за поста председател на ЕП

Четирима остават претендентите за идващ ръководител на Европейския парламент, заяви зам.-председателят на Екологичен потенциал Педру Силва Перейра. Изборът е плануван за на следващия ден сутринта.
Още по темата
Евродепутатите ще избират сред Роберта Мецола (ЕНП, Малта), Алис Кунке (Зелени, Швеция), Косма Злотовски (ЕКР, Полша) и Сира Рего (Левите, Испания). Кандидатите може да бъдат препоръчани или оттеглени преди всеки кръг на гласоподаване.

Утре се планува първият кръг на гласуването да стартира сутринта, откакто претендентите изложат своите визии за работата на Екологичен потенциал до 2024 година. Резултатът от гласуването ще бъде разгласен на следващия ден в 12.00 ч., а в случай че не бъде избран победител, същите или други претенденти могат да вземат участие в идващите гласувания. Ако на третия кръг не бъде определен никой, двамата претенденти с най-вече гласове от този кръг не престават към четвърто и последно гласоподаване. Тогава ще завоюва претендентът, получил най-вече гласове, плануват разпоредбите.

След встъпителната тирада на новоизбрания ръководител ще се състои изборът на останалите членове на управлението на Екологичен потенциал - зам.-председатели и квестори. Ще бъдат избрани и управленията на парламентарните комисии.

Европейският парламент (ЕП) уважи паметта на починалия си ръководител Давид Сасоли при започване на своята първа за годината пленарна сесия, която стартира довечера, съобщи ДПА. Сасоли умря ненадейно на 11 януари на 65-годишна възраст, откакто няколко месеца бе с влошено здраве.

Президентът на Франция Еманюел Макрон, който участва на сесията в Страсбург по отношение на началото на френското ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз, назова починалия италианец " човек с рядко срещана доброжелателност ", чиито хрумвания и визии са били задоволително огромни за цялостен континент.

 Снимка: АР/БТА

На възпоменателната гала приказваха също ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, някогашният италиански министър председател Енрико Лета, както и водачите на парламентарни групи.

 Снимка: АР/БТА

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в последния миг анулира проектите си да пътува до Страсбург, тъй като водачът й е с позитивен тест за ковид.

През последните седмици редица европейски водачи отдадоха респект на Сасоли. Колегите му в Екологичен потенциал резервираха минута безмълвие в негова памет.

В петък Италия изпрати починалия социалдемократ с държавно заравяне в Рим

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР