Четирима народни представители от парламентарната група на “Възраждане”, или 30,7%

...
Четирима народни представители от парламентарната група на “Възраждане”, или 30,7%
Коментари Харесай

Емил Соколов за ФАКТИ: Лицемерието на “Възраждане” е смъртоносно

Четирима народни представители от парламентарната група на “Възраждане”, или 30,7% от цялата парламентарна група (при имунизация на към 29% от населението*), се оказаха имунизирани против COVID-19. Това стана ясно от репортаж на Мария Цънцарова, излъчен по bTV през вчерашния ден. Новината беше доказано и от партията. На фона на това, в политическото говорене на водача на “Възраждане” Костадин Костадинов имунизациите против ковид се назовават “експериментална субстанции”, в това число от парламентарната естрада.

За политическо двуличие ли става дума и ще оцелее ли партията след този трус - по тези въпроси от ФАКТИ разговаряхме с Емил Соколов, историк и политически анализатор.

- Има хора, които споделят, че на имунизацията във “Възраждане” не би трябвало да се обръща такова внимание, радват се, че депутати са взели решение да се пазят от вируса, в случай че документите са за действителна имунизация, несъмнено. Как мислите, господин Соколов, обстановката за подминаване ли е?

- Разбирам за какво някои хора считат, че обстановката би трябвало да се подмине, защото в действителност това беше предстояща вест. Не бива обаче да се подминава лицемерието на “Възраждане”, което е напряко смъртоносно двуличие. Посланието, което те насочиха е: “Ние сме спокойни, имунизира ни сме, нашите близки са имунизирани, само че дано другите да не се имунизират, с цел да имаме върху какво да печелим политически капитал в идващите няколко месеца, година”.

И преди сме си говорили, че “Възраждане” по всевъзможен метод се пробват да удължат пандемията, да създадат всичко допустимо да не се стига до нейния край, тъй като това е тяхната ракета-носител. Говоренето срещу пандемията, конспирациите, “експерименталните течности”, които се оказва, че не са толкоз пробни, щом ⅓ от депутатите на “Възраждане” са се имунизирани. Няма по какъв начин този факт да бъде подминат, защото става въпрос за необикновено двуличие, което обаче лишава животи.

Няма по какъв начин с акуратност да бъде изчислен броят на хора, които са се вързали на концепцията, че не приказваме за пандемия и че това са пробни течности, само че този вид изразителност е една от аргументите в България равнищата на имунизация да са сериозно ниски, а болничната система още веднъж да е изправена пред претоварване. Това, което имат поради някои хора, като споделят, че не би трябвало да се обръща внимание, е, че не би трябвало да отдаваме толкоз огромен капитал на “Възраждане”, само че аз персонално не изключвам на 12 януари още веднъж да има конфликти и принуждение на митинга им, защото това е запазената марка на тази партия.

Трябва ясно да се вземе безапелационна позиция, че не трябва да се злоупотребява с тематиката за пандемията и имунизацията, че “Възраждане” са едни безспорни популисти, които си разрешават да злоупотребяват с една толкоз сензитивна тематика. Необходимо е и в Народното събрание да има явен фронт против тях - нещо, което за момента липсва. На Костадинов се гледа като на човек, който понякога си приказва някакви неща - като на кварталния хахо, само че в действителност се пропуща, че той способства за това пандемията да продължава да вилнее. Не би трябвало на “Възраждане” да се дава повече внимание, в сравнение с те заслужават, само че когато са хванати в издънка, когато е ясно, че са излъгали, че са злоупотребили с публичното доверие, би трябвало да има кой да им го каже - освен в обществените медии, а и в Народното събрание. Ще ми е доста забавно да видя дали ще има някой, който да излезе от трибуната и да назова нещата такива, каквито са.

- Казвате, че са злоупотребили с публичното доверие - дали “Възраждане” съумяха да създадат политическото си харакири с признанието за имунизация?

- За страдание, не, към момента не. Сред техните симпатизанти, само че и освен при тях, а в България по принцип, партийната просвета е ниска. Подкрепата за една партия не се дължи толкоз на правила, на хрумвания, на обща визия за бъдещето. Българите поддържат дадена партия, с цел да създадат на инат на някого, с цел да нанесат някаква щета, да покажат углавен избор. Хората, които не престават да отхвърлят пандемията, ще не престават да имат вяра на “Възраждане”, тъй като “Възраждане” е инструментът те да се опълчват на “глобалния скрит план против човечеството” или нещо сходно. От тази позиция, “Възраждане” са ваксинирани против доста сериозен отлив от редиците си, защото те са най-ярката антиваксърска партия и ще не престават да активизират този избор просто тъй като в това политическо пространство няма друга партия, която да заеме мястото им.

Настоящата обстановка ще отшуми и техните поддръжници доста скоро ще не помнят, че ⅓ от депутатите са имунизирани, че са взели нужните ограничения, с цел да предпазят себе си и околните си. Много по-атрактивно е да се приказва са конспирации, за протести, за революции, за медицински фашизъм - за всички тези нездравословни, а и погрешни метафори, които “Възраждане” реторически активизира.

- Споменахте към този момент за митинга, който партията провежда - очаквате ли да има риск за Народното събрание?

- Не чакам да има опасности за Народното събрание. Първата опасност, естествено, е от събирането на подобен огромен брой хора, които по всяка възможност са неимунизирани, докарването им с рейсове и така нататък Ясно е, че това ще докара до разпространяване на болестта. Това, което по-скоро чакам, е да има конфликти пред Народното събрание. Видяхме тъкмо симпатизант на “Възраждане”, който атакува тогава към момента служебния министър на образованието - министър Денков, който в този момент към този момент е постоянен подобен. Очаквам да има някаква ескалация, която, апропо, е търсена и от подкрепящите “Възраждане”, и от самата “Възраждане”. Партията гледа на това като на доста положителен, доста добър пиар. С възрожденската им изразителност идеално се вписва да вдигнат “бунт” или “въстание”. Тропата за “въстанието” още от националните въстания против Борисов е нещо, което ненапълно приляга на българите, те откликват на този вид говорене. Очаквам ескалация, с цел да могат “Възраждане” да влязат в новините и да покажат, че съществуват.

- Каква би трябвало да бъде рационалната реакция по отношение на говоренето срещу имунизациите оттук нататък?

- Рационалната реакция може би е най-добре онагледена във видеосъобщението, което министър-председателят Кирил Петков направи през уикенда (линк към видеото - https://www.facebook.com/prodalzhavamepromyanata/videos/756180461931759/, оповестено на 8.01.2022 г.). Във видеото той ясно и тъкмо споделя, че няма да има наложителна имунизация, само че и също, че всеки един от нас носи своята отговорност дали ще се оправим като страна с пандемията. Мисля, че дори “Възраждане” демонстрираха това. Депутатите им си споделиха: “Ваксинирах се поради фамилията ми, жена ми, баба ми, дядо ми, не знам кой ме накара да се имунизирам и аз го направих”. Това е рационалното.

Кирил Петков в това си послание даде ясна поръчка защо става въпрос, опита се да противодейства на конспирациите. Лошото е, че хората, които имат вяра на такива неща, не са доста рационални. Те ще продължат да имат вяра, че с имунизацията са застрашени от нещо. Това умерено, обикновено говорене с обяснение, с обстоятелства, без ненужна страст - това е методът. Също обаче би трябвало да има някакъв отпор на “Възраждане” вътре в Народното събрание. Няма да е зле някоя от политическите обединения в обединението да даде ясна поръчка и да изобличи “Възраждане” за това, което са - хора, които се заиграват със страховете на жителите, с цел да реализиран политически цели. Не е нужно в Народното събрание непрекъснато да се приказва за това, само че би трябвало да има ясна декларация от държавното управление, че това не трябва да се толерира, че става въпрос за хора, които безусловно са се самозабравили и ще създадат всичко допустимо, с цел да останат съответстващи още ден или седмица.

- Подценяваме ли като общество заплахата на подправените зелени документи?

Подценяваме заплахата от подправените зелени документи, да. Аз съм корав последовател на концепцията, че тази активност би трябвало да се криминализира и хората, които издават тези подправени документи би трябвало да бъдат преследвани с цялата суровост на закона. Този подправен документ не е просто някаква хартийка, която демонстрираме в мола, това е подправяне на здравни данни, което би трябвало да се санкционира в действителност строго и грубо. Кирил Петков имаше концепцията Министерство на вътрешните работи да се включи в битката с тях - уповавам се да осъществя тази концепция в най-скоро време, нищо, че това още веднъж ще даде боеприпаси да се приказва за невиждана интрига.

Важно е разпоредбите да се съблюдават и да се съблюдават от всички. Още повече, в случай че се окаже, че някои от имунизираните хора от парламентарната група на “Възраждане” са с подправен документ, в действителност би трябвало да забележим съответни и строги ограничения. Би било неприемливо в мястото, където се кове българската народна власт, хора да влизат с подправени документи и да фалшифицират данни. Цялата суровост на закона би трябвало да бъде прилагана по отношение на подправените зелени документи и не трябва да омаловажаваме този проблем, защото става въпрос за човешки животи.

---

*процентът е изчислен със стойностите на първичните данни на Националния статистически институт от националното броене, извършено през 2021 година - 6 520 314 души, и данните от единния информативен портал за общия брой лица със приключен имунизационен курс към 10.01.2022 година - 1 941 571 души.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР