Четирима млади мъже са екзекутирани заради общонационалните протести, които избухнаха

...
Четирима млади мъже са екзекутирани заради общонационалните протести, които избухнаха
Коментари Харесай

Още четирима протестиращи са екзекутирани в Иран

Четирима млади мъже са екзекутирани поради общонационалните митинги, които избухнаха в Иран преди четири месеца. Други 18 души са наказани на гибел. Организации за отбрана на правата на индивида настояват, че това се е случило след извънредно несправедливи фиктивни правосъдни процеси, заяви " Нова ТВ ".

Мохамед Мехди Карами, 22-годишен първенец по карате, е бил обесен на 7 януари, единствено 65 дни след ареста му. Източници на " BBC Persian " настояват, че той е имал по-малко от 15 минути, с цел да се отбрани в съда.
Съобщава се, че Карами е задържан по отношение на убийството на член на паравоенните сили " Басидж " по време на митингите в град Карадж, западно от Техеран, осъществено на 3 ноември. По-късно му е повдигнато обвиняване в углавно закононарушение за корупция и на 30 ноември е изправен пред съда в Карадж, дружно с още 16 души, в това число три деца, също упрекнати в присъединяване в ликвидиране.

По закон обвинените имат право на юрист, само че в деликатни случаи като този или при каузи за шпионаж не им е разрешено сами да избират кой да ги пази, това пълномощие остава в ръцете на правосъдната власт.

Журналистите и членовете на фамилията на подсъдимия също нямат право да участват по време на процеса, т.е. не е ясно какво се случва зад затворени порти, а оповестените фрагменти са мощно редактирани.

В един подобен видеозапис Карами наподобява очевидно обезпокоен, до момента в който " признава ", че е блъснал с камък по главата член на " Басидж ". Назначеният от съда негов юрист не оспорва това, а вместо това моли съдията за амнистия. След това някогашният първенец по карате споделя, че е бил " излъган " и сяда.

Обикновено членовете на фамилиите на обвинените са подложени на напън от страна на управляващите да запазят безмълвие.

Но бащата на Мохамед, Машаалах Карами, даде изявление за вестник " Etemaad ". Той сподели, че синът му се е обадил в деня, в който е бил наказан на гибел. " Татко, споделиха ни присъдата. Моята е гибел. Не казвай нищо на мама ", спомня си бащата, който твърди, че синът му е почтен.

С показни каузи управляващите в страната целят да сплашат протестиращите, които се афишират против режима. Недоволството избухна след гибелта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана от моралната полиция за това, че не носела „ вярно ” хиджаба си. По данни на основаната в Норвегия неправителствена организация " Iran Human Rights " минимум 481 души са били убити от силите за сигурност.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР