Четирима мигранти, опитващи се да прекосят Ламанша, са загинали във

...
Четирима мигранти, опитващи се да прекосят Ламанша, са загинали във
Коментари Харесай

Четирима мигранти загинаха, опитвайки се да прекосят Ламанша

Четирима мигранти , опитващи се да прекосят Ламанша , са починали във френски води, заяви Agence France-Presse /AFP/.

Около 70 души са се опитвали да влязат в дребна лодка , която се е опитвала да стигне до брега, когато се е преобърнала рано тази заран , оповестяват френските медии. Десетки са били извадени от водата по време на нощна избавителна интервенция във Вимерьо, на юг от Кале.

Местните управляващи оповестиха, че четиримата починали са от Ирак и Сирия . Още един човек е тежко ранен при случая и е превозен в болница в близкия Булон сюр Мер.

Според AFP хората са изпаднали в неволя съвсем незабавно откакто лодката е отплавала от френския бряг за Англия към 02:00 часа локално време (01:00 ч. GMT). Десетки са се опитвали да се качат на плавателния съд, до момента в който е напускал плажа, твърди френската морска префектура пред AFP.

Влекач, който патрулира по крайбрежието, е дошъл на мястото и е намерил телата. Около 50 пожарникари и няколко полицейски коли са изпратени да оказват помощ, твърди районният вестник „ La Voix du Nord “. Оцелелите са били отведени в локално читалище , написа изданието.

Спасителните действия са траяли до към 05:00 часа , като са били изпратени няколко лодки и хеликоптер на френския флот, прибавя изданието.

Бреговата защита на Обединеното кралство не е взела участие, защото случаят е станал във френски води доста покрай плажа покрай град Уимеро.

Това се случва след съвсем 4-седмичен интервал до 11 януари, когато не са регистрирани прекосявания към Обединеното кралство, което съгласно вътрешното министерство се дължи на неприятните метеорологични условия. Според първичните данни за 2023 година са били регистрирани 29 437 прекосявания , като броят е по-нисък от рекордните 45 774 , регистрирани за цялата 2022 година Все отново цифрите за 2023 година са на второ място по брой прекосявания в историята.

Инцидентът идва и в миг, когато депутатите от торите упражняват напън върху премиера Риши Сунак по отношение на законопроекта за Руанда – проект за изпращане на някои търсещи леговище в африканската страна. Сунак се пробва да съживи проекта, откакто Върховният съд постанови, че предходната скица е противозаконна.

Отделно, френски отчет по-рано този месец оповести, че Обединеното кралство не предава задоволително информация за дребните лодки , пресичащи Ламанша. Според Сметната палата, която одитира разноските във Франция, разследващите данни, предоставяни на френската полиция, постоянно са били „ доста общи “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР