Четирима космически кораб Space X Crew Dragon приключва шестмесечния престой в орбита

...
Двама астронавти на НАСА, руски космонавт и астронавт от Обединените
Коментари Харесай

Двама астронавти на НАСА, руски космонавт и астронавт от Обединените арабски емирства се откачиха от Международната космическа станция в неделя и се насочиха към нощно кацане край Флорида Източното крайбрежие рано в понеделник, за да приключи шестмесечния си престой в орбита.

Закопчани в своя космически кораб SpaceX Crew Dragon „Endeavour“, командирът на Crew-6 Стивън Боуен, пилотът Уди Хобърг, космонавтът Андрей Федяев и член на екипажа от ОАЕ Султан Алнеяди се откачи от предния модул Harmony на станцията в 7:05 сутринта ET, за да започне 17-часов полет обратно към Земята.

„Преди да започнем работа, просто искаме да кажем уау!“ Контролът на мисията се обади по радиото няколко минути преди разкачването. „Можете ли да повярвате, че вече е време да си тръгваме? Ние не можем... Вие свършихте невероятна работа и да кажа, че беше удоволствие да ви подкрепям в тази мисия, би било подценяване.“

изстрелян на 26 август, за да замени Боуен и компания: командирът на Crew-7 Жасмин Могбели, астронавтът на Европейската космическа агенция Андреас Могенсен, японският астронавт Сатоши Фурукава и космонавтът Константин Борисов.

Прокопиев, Петелин и Рубио бяха изстреляни към станцията последни септември и приключват маратонска 371-дневна мисия.

Първоначално те планираха да прекарат шест месеца в космоса, но техният ферибот „Союз“ беше изваден от строя поради голям теч на охлаждаща течност миналия декември. Руснаците избраха да изпратят заместващ космически кораб и мисията на екипажа беше удължена с допълнителни шест месеца.

Нов екипаж на Союз — командир Олег Кононенко, Николай Чуб и астронавтът на НАСА Лорал О'Хара — е планиран за изстрелване от космодрума Байконур в Казахстан на 15 септември.

Прокопиев, Петелин и Рубио ще се откачат и ще се върнат на Земята 12 дни по-късно. По този начин Рубио ще постави нов рекорд на САЩ за най-дълъг единичен космически полет на американски астронавт.

Изстреляни на върха на ракета Falcon 9 на SpaceX на 2 март, пилотите на Crew-6 ще са прекарали 185 дни и 22 часа извън планетата, обикаляйки земното кълбо 2976 пъти, докато пътувате на 78,9 милиона мили през космоса. При спускането Боуен, единственият космически ветеран от екипажа, ще има 227 дни в космоса в четири мисии.

По време на мисията си астронавтите от Crew-6 посрещнаха седем гостуващи превозни средства, включително две непилотен космически кораб Cargo Dragon, два руски снабдителни кораба Progress, товарен превозвач Northrop Grumman Cygnus и два пилотирани Crew Dragons.

Те също извършиха три излизания в открития космос. Боуен и Хобург излязоха два пъти навън, за да инсталират нови разтегателни слънчеви одеяла, а Алнеяди се присъедини към Боуен за трета екскурзия, за да извади повреден пакет с антена и да извърши друга поддръжка.

„Това определено беше опитът на цял живот и истинска чест да прекарам шест месеца, шест невероятно кратки месеца, живеейки и работейки на борда на този невероятен орбитален пост“, каза Хобург преди да напусне станцията. „Мисля, че свършихме много.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР