Четирима души са арестувани за 24 часа по разследване на

...
Четирима души са арестувани за 24 часа по разследване на
Коментари Харесай

Четирима души са арестувани по разследване на Европейската прокуратура за злоупотреба с евросредства

Четирима души са задържани за 24 часа по следствие на Европейската прокуратура за корист с европейски средства, заяви Българската национална телевизия. Информацията е доказана и на на Европейската прокуратура.

От европейската институция оповестяват, че проверяват проведена незаконна група в България поради съмнения, че нейни членове са дали погрешна информация, с цел да получат европейски средства от Европейския обществен фонд. Има и съмнения за злоупотреби със средства по мярката "Подкрепа на микро и дребни предприятия за превъзмогване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 ".

От Европейската прокуратура прецизират, че на 15 февруари чиновници на Главна Дирекция "Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) са обискирали домове и офиси в Пловдив и са арестували четирима души. По време на арестите са конфискувани към 11 000 евро в брой, както и документи и компютърни сървъри.

Точният размер на вредите за бюджета на Европейския съюз (ЕС)все още се прави оценка, обвинявания също към момента не са повдигнати.

Европейската прокуратура оповестява, че поела следствието от българската Специализирана прокуратура през декември 2021 година

Европейският проверяващ орган на 1 юни предходната година. Целта на структурата е да повдига и поддържа обвинявания за измами с европейски средства пред националните съдилища на страните членки на Европейски Съюз.

Идеята за основаване на Европейска прокуратура беше стимулирана от рецензиите, че големият бюджет на Европейски Съюз всяка година става обект на измами и непрозрачни разходи. Според някои оценки те доближават до към 500 млн. евро годишно.

Като един от първите цели в работата на структурата беше несъмнено законосъобразното консумиране на пакета от помощи поради пандемията от COVID-19, възлизащ на 750 милиарда евро.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР