Четирима души са арестувани в най-голямата досега международна акция срещу

...
Четирима души са арестувани в най-голямата досега международна акция срещу
Коментари Харесай

Операция Край на играта: Европол свали сървъри в България при най-мащабната операция срещу зловреден софтуер

Четирима души са задържани в " най-голямата до момента " интернационална акция против злотворен програмен продукт. Властите са свалили сървъри разположени в България, Канада, Германия, Литва, Нидерландия, Румъния, Швейцария, Англия, Съединени американски щати и Украйна, се показва в известие на Европол .

Властите арестуваха четирима души и смъкнаха или нарушиха работата на повече от 100 сървъра в границите на " най-мащабната до момента " интервенция против ботнети, които популяризират програмен продукт за откуп.

Операцията, наречена " Край на играта ", е инициирана и ръководена от Франция, Германия и Нидерландия, като френски чиновник е декларирал, че те са желали да работят преди Олимпийските игри в Париж това лято.

Според нидерландската полиция офанзивите са коствали на жертвите, които са били най-вече компании и национални институции, стотици милиони евро, като се прибавя, че системите на милиони физически лица са били инфектирани.

Операцията от 27 до 29 май е довела до един арест в Армения и трима в Украйна, като са осъществени обиски в двете страни, както и в Нидерландия и Португалия, заяви Европол.

Сървърите са били ситуирани в България, Канада, Германия, Литва, Нидерландия, Румъния, Швейцария, Англия, Съединени американски щати и Украйна.

В допълнение към четирите ареста осем обвинени, които се укриват и са свързани със случая, ще бъдат добавени към листата на най-издирваните лица в Европа.

Един от обвинените е спечелил минимум 69 млн. евро (119 млн. лева) в криптовалута, като е отдавал чартърен уеб сайтове на незаконна инфраструктура за разпространяване на програмен продукт за откуп, заяви Европол.

" Това е най-мащабната до момента интервенция против ботнети, които играят съществена роля в разпространяването на ransomware ", заяви основаната в Хага организация.

Ботнетът е мрежа от компютри, инфектирани със злоумишлен програмен продукт и следени от хакери.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР