Четирима души с тежки заболявания са получили шанс за живот

...
Четирима души с тежки заболявания са получили шанс за живот
Коментари Харесай

28-годишен пловдивчанин даде шанс за живот на четирима души

Четирима души с тежки болести са получили късмет за живот с помощта на 28-годишен пловдивчанин. Младият мъж е изпаднал в мозъчна гибел. Въпреки тежката загуба околните му са дали единодушие да помогне на други хора.

Донорската обстановка е осъществена в УМБАЛ " Св. Георги " в Пловдив. Трансплантациите са направени през вчерашния ден в три лечебни заведения в София. Във ВМА е осъществена чернодробната интервенция, като реципиентът е 46-годишен софиянец. В УМБАЛ „ Св. Екатерина " е направена сърдечната, а в " Лозенец " – бъбречните, надлежно на жена и мъж. Това са удостоверили от ИА " Медицински контрол " за clinica.bg.

От ВМА оповестиха, че сега пациентът се намира в положително положение. ”Екстубиран е, контактен, адекватен”, съобщи проф. Никола Владов, шеф на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. Ръководството на лечебното заведение изрече своята изключителна признателност към околните на донора, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите. „ Благодарим и на сътрудниците от УМБАЛ „ Свети Георги “ в град Пловдив, за съвършената организация при реализиране на експлантацията на органите”, разяснява още проф. Владов.

Това е втора донорска обстановка в страната в границите на седмица. На 23 септември 54-годишен мъж в Стара Загора даде късмет за живот на трима души. Това беше и първата донорска обстановка за УМБАЛ „ Ст. Киркович ".

Благодарение на донорските обстановки и трансплантациите в страната ни за деветте месеца на годината късмет за живот са получили над 25 души. За страдание, чакащите за животоспасяващите интервенции са още доста.

Според регистрите на ИАМН чакащите за орган са 1016, като най-вече са нуждаещите се от нов бъбрек – 897. За черен дроб чакат 42, а за сърце – 45.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР