Четирима души бяха убити, а 8 ранени при престрелка в

...
Четирима души бяха убити, а 8 ранени при престрелка в
Коментари Харесай

Четирима убити при стрелба с участието на депутат в Турция

Четирима души бяха убити, а 8 ранени при престрелка в южния турски град Суруч след политически спор.
Депутатът два мандата и сегашен претендент за депутат от ръководещата Партия на справедливостта и развиването Ибрахим Халил Йълдъз и съпътстващите го лица са посещавали търговци в града, намиращ се в област Шанлъурфа.
Между групата, агитираща за Партията на справедливостта и развиването, и локални прокюрдски деятели е избухнал развълнуван спор, след което последвала замяна на изстрели, съобщи БНР.
Сред изгубилите живота си е брат на депутата, а измежду ранените – други четирима негови братя, както и членове на прокюрдската Партия на демократичните райони.
Президентът Реджеп Ердоган съобщи, че зад убийствата стоят поддръжници на ПКК. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу счита, че офанзивата е била готова преди визитата на делегацията от ръководещата партия на локалния пазар.
По думите на министър-председателя Бинали Йълдъръм "каквато и да е повода, нищо не е по-важно от човешкия живот ".
Съпредседателката на Демократичната партия на народите Первин Булдан съобщи, че групировката няма да основава условия за никакви провокации. При нахлуване след случая петима членове на прокюрдската организация са били бити в Гьолджук, област Коджаели.
Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу съобщи, че сходни прояви би трябвало да останат в историята и прикани концепциите да се показват демократично посредством гласоподаване.
Демократичната партия на народите би трябвало да остане под изборната преграда. Това декларира президентът Ердоган във видео, което нашумя в турските обществени медии. Държавният глава приказва на закрито партийно заседание пред локални ръководители на Партията на справедливостта и развиването.
При атентат, проведен от "Ислямска страна ", в Суруч през лятото на 2015 година починаха 33 млади кюрдски деятели и политическото напрежение в града е огромно.
Това е най-тежкият случай по време на предизборната акция в страната досега. В нощта против сряда офисът на Народнорепубликанската партия в консервативния град Коня беше атакуван и разрушен от група от към 100 младежи, въоръжени с тояги. Водачът на листата там – създателят на ПСР и някогашен вицепремиер на Ердоган Абдюллатиф Шенер – упрекна за офанзивата младежката организация на ръководещите.
В края на май последователи на крайните националисти пребиха 7 деятели на умереноислямската Партия на щастието. В нападението е взела участие група от към 25-30 младежи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР