Четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС са внесли в

...
Четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС са внесли в
Коментари Харесай

Гешев се сдоби с още едно предложение за отстраняване заради мутренски и непристойни думи


Четирима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет са внесли в съвета второ предложение за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. Този път то е за уронване на престижа на правосъдната власт с “обидни квалификации към представители на законодателната власт ”.

Поводът за предлагането е, в което той прикани “политическият отпадък ” да бъде “изметен ” от Народното събрание, откакто демонстративно скъса оставката си.

Реакцията му беше предизвикана от изненадващо поисканата му оставка от номинираната за министър председател от ГЕРБ Мария Габриел, която беше подкрепена и от Движение за права и свободи. Веднага след смяната в позициите на двете партии, които в предишното постоянно са защитавали Гешев, публично от шестима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Четирима от тях в този момент вършат и второто предложение - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова.

“С тези обидни квалификации се показва очевидно пренебрежение към политическата система в страната ни и нейното действие “, пишат четиримата.

Според тях “използваната лексика, интонация и жестове на основния прокурор се възприемат от представители на законодателната власт като “мутренски и непристойни ” за един върховен представител на правосъдната власт и се дефинират като “закана с прям рекет по отношение на политическата система ”.

“Описаните дейности на господин Иван Гешев, като осъществени от най-висшия административен началник в системата на държавното обвиняване, са мощно укорими. Накърняването на престижа на правосъдната власт е съображение за предварително освобождение на Иван Гешев от длъжността “главен прокурор ”, написа още в новото предложение, пидписано от Стоев, Чапкънова, Мутафова и Кузманов.

Четиримата бяха измежду упоменатите в записа на диалог сред Гешев и Стоев, който преди ден, с цел да онагледи по какъв начин се случва политическото въздействие в правосъдната система.

Този запис беше включен и в Борислав Сарафов против Гешев, който се ревизира от Софийската градска прокуратура. Върховната касационна прокуратура пък ревизира изнесените от Гешев изказвания на 15 май, че е бил застрашен, с цел да подаде оставка. Главният прокурор към този момент даде пояснения и по двете.

, че е почнала инспекции и по сигнали против Калина Чапкънова и Георги Кузманов от Висш съдебен съвет, както и против водача на ГЕРБ Бойко Борисов и Мария Габриел.

Гешев, Сарафов и останалите членове на съвета и прокурори, упоменати в сигнала на заместника на основния прокурор в сигнала му за нелегално записване на Йордан Стоев.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР