Четирима български лекари са били задържани в от сръбските власти

...
Четирима български лекари са били задържани в от сръбските власти
Коментари Харесай

Арестуваха четирима български лекари в Босилеград заради безплатни прегледи

Четирима български лекари са били арестувани в от сръбските управляващи в Босилеград. Медиците са били прибрани в полицейско ръководство поради опити за осъществяване на безвъзмездни медицински прегледи на българското население в града, написа БГНЕС.

Официално изтъкнатата причина за намесата на управляващите е била, че прегледите са се провеждали в Културно-информационния център „ Босилеград” – институция на българската общественост в селището.

Орешарски откри монумент на Левски в Сърбия

Борисов след Балканската среща: Разбрали сме се да сме равни

Лекарите са пристигнали в града към 11ч., а визитата им е била част от координиран продан със Здравния дом в Босилеград. Те са били предстоящи от 50-60 души от града и близките села, имащи потребност от обзор.

В КИЦ обаче влиза и здравен контрольор от регионалния град Ниш, дружно с към 20 служители на реда, които задържат медиците. Впоследствие те остават в районното ръководство в града до 17ч., без да са разпитвани.

„ Установеното нарушаване на българските лекари е, че те не е трябвало да организират прегледите в КИЦ-а, тъй като не отговарял за тази цел, съгласно сръбските закони. В тази връзка той не глоби лекарите, а глоби шефа и ръководителя на КИЦ, като най-вероятно актът за това нарушаване ще стане явен по-късно. Става дума за една доста огромна санкция “, съобщи за БГНЕС проф. Лозан Митев, ръководител на Гражданската самодейност „ Западни околности “.

Според Митев задържането на лекарите е „ акт, който е в цялостно несъгласие с публично заявената българо-сръбска политика на сплотяване от двете държавни управления. “

От външно министерство са били наясно със обстановката и са упорствали за освобождението на медицинските лица, пристигнали от Първа градска болница в София.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР