Четирима български граждани и един румънец са изпратени на съд

...
Четирима български граждани и един румънец са изпратени на съд
Коментари Харесай

Съд за четирима българи в Румъния заради измама с обществена поръчка с храна за бедни

Четирима български жители и един румънец са изпратени на съд от Националната дирекция за битка с корупцията на Румъния (НДБК) поради нанесени вреди на румънската хазна от 45 милиона евро, съобщи в. " 24 часа ".
Случаят касае машинация с доставка на хранителни артикули за небогати румънц - бяло брашно и слънчогледово олио (36 250 тона бяло брашно в пакети от по един кг и 17 170 070 литра олио в еднолитрови бутилки). Оказва се, че е направена доставка на едвам една трета от контрактуваното с Румънската организация за разплащания в земеделието APIA.
На съд отиват Иван Танев (задочно) и Мила Георгиева , които са направлявали българската компания " Ви Ем Корпорейшън ", която печели търга с банкова гаранция от 31 млн. евро. Обвинението е в подстрекателство към потребление или недобросъвестно показване на подправени, неточни и непълни документи.
Иван Танев е наследник на някогашния министър на земеделието Георги Танев. Той е търсен от Интерпол за данъчни измами и пране на пари. Неговата съратничка Мила Георгиева беше задържана в Белград и екстрадирана в България още преди години. През 2015 година по-късно тя още веднъж е задържана с обвиняване, че е отпред на проведена незаконна група, която Министерство на вътрешните работи назовава " Килърите ". Георгиева е щерка на Христо Кулишев, който беше отпред на митниците по време на югоембаргото.
Освен тях, в Румъния ще бъдат съдени и юрист Снежинка Стойкова и Стефка Стоева , която е представяла българската компания на територията на Румъния, по обвинявания в потребление или недобросъвестно показване на подправени, неточни или непълни документи.
Румънският жител, който ще бъде съден по делото, се споделя Сорин Адриан Гъздак и е шеф на румънска компания. Агенция " Аджерпрес " добавя, че той е шурей на някогашния сенатор Чезар Мъгуряну. Гъздак е упрекнат в съучастничество.
Според румънските прокурори подсъдимите Иван Танев и Мила Георгиева са принудили Снежинка Стойкова, която е представлявала компанията в връзките с румънските управляващи, да внесе редица подправени документи, с помощта на които компанията е спечелила двата контракта за доставка на питателните артикули. Част от документите са били подписани и от подсъдимата Стефка Стоева. А Гъздак е изготвил оферта към българската компания, съгласно която е излъгал, че посредством неговата компания може да достави 37 000 тона брашно на цена от 235 евро на звук. Тази оферта е била импортирана от българската компания в организация APIA в границите на публичната поръчка.
По двата контракта за доставка APIA дава задатък от съвсем 19 млн. евро както и над 63 млн. тона ечемик, като следва да получи бяло брашно против ечемика. Получено е обаче едвам 30% от контрактуваното количество по двата контракта.
Националната дирекция за битка с корупцията отбелязва, че посредством същия обвинителен акт се отделя от случая и продължава следствието по настрана дело, в което обвиняванията са за пране на пари, като се има поради, че сумата, получена от българската компания (пряко или посредством продажбата на ечемика), са били трансферирани поредно в няколко банкови сметки отвън Румъния за прикриване на противозаконния им генезис и действителните им ползватели. В абсурда беше забъркана и българската Първа капиталова банка (ПИБ) - тъй като тя издава банковите гаранции за публичната поръчка, само че при започване на 2019 година банката потвърди пред румънския съд, че не е забъркана в закононарушение . Пред съда стана ясно, че APIA, вместо да преведе предплатено дължимите средства по сметката на " Ви Ем Корпорейшън " ЕООД в ПИБ, ги превежда в друга банкова сметка отвън България - в Кипър, откъдето парите безследно изчезват. Преди това имаше натрапен запор на 44 млн. лв. в банката.
Делото ще се гледа в Апелативния съд на Букурещ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР