Четирима българи вече трети месец са в индонезийски затвор заради

...
Четирима българи вече трети месец са в индонезийски затвор заради
Коментари Харесай

Четирима българи вече трети месец са в индонезийски затвор

Четирима българи към този момент трети месец са в индонезийски затвор поради сборичкване с други наши сънародници. Близките им настояват, че не са получили съответна помощ от консула ни в Джакарта.

Българите са арестувани в ранните часове на 14 март на остров Бали. Според описа им били там, с цел да приготвят сватбата на един от тях – Камен Томов от Девин.

„ Имаше акция в нашия хотел, до момента в който закусваме, влязоха над 50 индивида с автомати... всички, които бяха бели, бяха свалени на земята, вързани с тиксо – ръце, крайници, очите...”, твърди Камен Томов .

Четирима българи попадат в ареста. По думите им едвам 40 дни по-късно разбрали повода – поради побой с друга група българи. Твърдят обаче, че не са взели участие в конфликта.

„ Нито познаваме жертвата, която е засегната, безусловно нищо. Просто пристигнаха служителите на реда, заключиха ни, направиха ни тараш на стаите, без документи да ни покажат...”, споделя Валентин Малкочев .

Българите подозират, че са задържани, тъй като са европейци и желаят да ги изнудват за пари. Оплакват се от доста неприятни условия в пандиза.

Близките на арестуваните описват, че информация за случая достигнала до посолството ни в Индонезия едвам в края на април. И че не получили съответна поддръжка от консула ни там.

От външното ни министерство дадоха отговор, че упреците към работата на посолството и консула са неоснователни.

„ Упреците към работата на посолството и на българския консул в Джакарта са изцяло неоснователни. Посолството следи развиването на случая от самото му пораждане. Българският консул е в непрекъсната връзка с юриста на арестуваните български жители и в съдействие с него е подхванал всички вероятни стъпки пред локалните управляващи за по-бързо решение на случая.

До момента нашето посолство е направило следното:

– Предложило е лист с юристи, от който е определен бранител

– Съгласувано с юриста посолството е изпратило писмо до полицията на остров Бали с искане за депортация на лицата

– Консулът ни в Джакарта е изискал от дирекция „ Консулски връзки “ на Министерство на външните работи на Индонезия подпомагане за депортация, както и българските жители да не бъдат местени в пандиза.

– Многократно е желано от индонезийските управляващи ускорено разглеждане на случая и информация за опциите за освобождение под гаранция.

Очаква се решението на прокурора дали ще повдигне обвинявания против арестуваните “, гласи отговорът на Министерството на външните работи.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР