Четиригодишният лъв Асен, спасен от “Четири лапи от сигурна смърт

...
Четиригодишният лъв Асен, спасен от “Четири лапи от сигурна смърт
Коментари Харесай

И лъвът Асен вече е приютен в Холандия

Четиригодишният лъв Асен, избавен от “Четири лапи ” от сигурна гибел в зоопарка в Разград, беше превозен до новия му дом в избавителния център Фелида в Холандия, оповестиха от фондацията. Продължилото два дни пътешестване по земя се реализира със профилиран превоз за диви животни на организацията. В Холандия за Асен ще бъдат полагани профилирани грижи заради нестабилното му здравословно положение.
 Ivan Assen Four Paws  Ivan Assen Four Paws  Ivan Assen Four Paws  Ivan Assen Four Paws
Асен е роден през 2014 година в зоопарка в Разград. След несполучлив опит да бъде продаден на търг дружно с двете му братчета, през 2016 година е сменен за лама с хасковския зоопарк. Само половин година по-късно обаче от там го връщат поради влошеното му здравословно положение. Поради липса на място за Асен в разградския зоопарк, след връщането му той е отглеждан в тясно вътрешно помещение до 2017 година, когато е изместен от “Четири лапи ” в Зоологическа градина – София за цялостни проучвания и следващо лекуване. Прегледът на Асен със скенер тогава сподели покълване сред вратните прешлени, което е причина за нестабилната му походка. Също по този начин, беше установена недоразвитост на мускулите в резултат на неналичието на придвижване. Като причина за сериозното положение на Асен бяха посочени както неприятните условия на развъждане и неналичието на ветеринарномедицинска грижа, по този начин и фактът, че той е плод на близкородствена връзка сред родителите си, които са брат и сестра. След четиримесечно медикаментозно лекуване и подобаваща диета, положението на Асен към този момент е устойчиво и качеството му на живот е доста усъвършенствано.

Във Фелида Асен ще се причисли към Масуд и Терез, лъвчетата, избавени от доброволци и организациите “Дивите животни ” и “Четири лапи ” също от зоопарка в Разград. Те бяха приютени в избавителния център след голям брой премеждия, подбудени от желанието на кмета на Разград и ръководещото болшинство в общинския съвет да ги дарят на зоопарка в Пазарджик. След намесата на премиера Борисов, лъвчетата въпреки всичко отпътуваха за Холандия, защото беше преценено, че здравословното им положение е настабилно и неналичието на опит и подобаващи условия в зоопарковете у нас не разрешават те да бъдат отгледани вярно.

“Фелида ” е профилиран избавителен център за развъждане на огромни котки със здравословни или поведенчески проблеми. В момента там са настанени 5 тигъра и 3 лъва. Броят на животните е дребен, с цел да може да им се оказва оптимално добра помощ. Идеята е “Фелида ” да бъде единствено директен център за стабилизиране на здравословното положение на огромните котки преди те да поемат пътя към своя непрекъснат дом в среда оптимално близка до естествената им в Африка. За всяко животно във Фелида са направени самостоятелна стратегия – специфичина диета, оценка на психическото и физическото им положение и правене на насоки за подобряването им. В случай, че здравословното положение на животните не разрешава те да бъдат превозени поради риск за живота им, те остават на непрекъснато развъждане в центъра. За да се подсигурява оптимално спокойствието на животните, “Фелида ” не е отворен за свободни визити. Постоянно за огромните котки се грижат 4-ма професионални гледачи с нужното обучение и опит.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР