Четиридневното прекратяване на огъня между Израел и Хамас, което се

...
Четиридневното прекратяване на огъня между Израел и Хамас, което се
Коментари Харесай

Примирието за Газа започна

Четиридневното преустановяване на огъня сред Израел и Хамас, което се чака да стартира през днешния ден, ще предложи къса отмора от военните дейности, които обгърнаха линията Газа от 7 октомври.

Примирието, което беше контрактувано с посредничеството на Катар, ще стартира в 7 часа сутринта локално време в петък и се чака да докара до освобождението на общо 50 заложници от линията Газа през идващите дни, като почти 150 палестински пленници, държани в Израел, се чака да бъдат освободени.

През идващите 96 часа примирието ще улесни доставката на съществена филантропична помощ до палестинския анклав, в това число медицински консумативи, храна и гориво.

Междувременно Израел предизвести, че придвижването на цивилни от една част на линията Газа в друга ще бъде лимитирано по време на примирието, добавяйки, че се чака интензивните боеве да продължат, откакто късото помирение завърши.

Споразумението, което в началото включваше четиридневно преустановяване на огъня и освобождение на 50 заложници, взети от Хамас, беше оповестено в сряда. Предполагаше се, че съглашението ще стартира да се извършва тази заран. В четвъртък обаче беше обявено, че този период ще бъде отсрочен с ден.

Малко преди да стартира формалния период на примирието израелските сили рапортуваха, че са обезвредили пълководец на флота на Хамас, Амар Абу Джалала, по време на въздушен удар в линията Газа, в Хан Юнис.

Ръководителят на политическото крило на Хамас Исмаил Хания дефинира през вчерашния ден като победа въвеждането на режим на преустановяване на огъня. Думите на Хания, представени от организация ISNA, са от негова среща с министъра на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан. Прекратяването на огъня - това е политическа победа, която беше достигната вследствие на триумфите на съпротивата на земята. Нашият зложелател убиваше дами, деца и мирни жители, разрушаваше техните домове, само че по този начин и не съумя да реализира своите цели.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР