Четиридесет и една държави обещаха да предоставят повече от 2,44

...
Четиридесет и една държави обещаха да предоставят повече от 2,44
Коментари Харесай

Дарители обещаха помощи на стойност над 2,44 милиарда долара на конференция за Афганистан

Четиридесет и една страни дадоха обещание да дават повече от 2,44 милиарда $ в филантропична помощ за Афганистан и прилежащите страни през 2022 година, съобщи помощник-генералния секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Джойс Мсуя.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи на завършилата през вчерашния ден онлайн интернационална конференция за набиране на средства, че 95% от афганистанците нямат задоволително храна и добави, че поради растящата беднотия на хората се постанова да продават децата или органите си, с цел да обезпечат издръжка на фамилиите си. Гутериш прикани да бъдат отпуснати 4,4 милиарда $ в животоспасяващи помощи за решение на този проблем.

Германската външна министърка Аналена Бербок разгласи на конференцията, че нейната страна ще даде спомагателни 200 милиона евро.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс разгласи, че те са дали обещание да дават съвсем 204 милиона $ в спомагателна филантропична помощ за афганистанския народ. Той добави, че общата сума на предоставената от Съединени американски щати филантропична помощ в този момент възлиза на повече от 720 милиона $ от август 2021 година По думите на Прайс новата американска помощ ще помогне да бъде подсилен разширеният филантропичен отговор в Афганистан и прилежащите страни посредством дейностите на самостоятелни филантропични организации.

Срещата, проведена от самодейност на Организация на обединените нации, Германия, Англия и Катар, беше помрачена от взетото неотдавна от талибаните решение да не разрешат на девойките да посещават междинните учебни заведения. Гутериш съобщи, че образованието не трябва да бъде употребявано като разменна монета. Въпреки това той подсети на донорите, че афганистанския народ не трябва да бъде наказван два пъти. Участниците показаха поддръжката си за афганистанците и приканиха талибаните да трансформират решението си. Те подчертаха и че даренията им би трябвало бъдат разпределени измежду хората, които се нуждаят от тях, без интервенция от ръководещите.

Редица от страните участнички, в това число Китай и Русия, приканиха за нормализация на банковата система на Афганистан и топене на запасите на афганистанската централна банка.

Хуманитарната рецесия в Афганистан се утежни с безредното отдръпване на интернационалните войски и връщането на талибаните на власт, напомня ДПА. Помощите за развиване на страната бяха отрязани, запасите на централната банка на Афганистан бяха замразени и към момента нито една страна не е признала държавното управление на талибаните.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР