Четири закона и един план за управление са нарушени за

...
Четири закона и един план за управление са нарушени за
Коментари Харесай

Министър Нено Димов не знаел къде се намират дюните

Четири закона и един проект за ръководство са нарушени за отводняване на резиденцията на Министерския съвет до Шабленско езеро. Това оповестиха от Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България ".

Те желаеха оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Причината - невъзможността той да обезпечи отбрана на природата по Черноморското крайбрежие.

След като бе изпратен от премиера Бойко Борисов да ревизира абсурда с Шабленско езеро, министър Димов съобщи обществено редица погрешни изказвания, измежду които и че отводнителният канал не е издигнат през дюни, обясниха еколозите.

" След подобен фрапиращ случай, при който поради 40 сантиметра вода в мазето на държавната резиденция на Шабла са повредени 1600 декара влажни зони и е компрометирано гнезденето на десетки предпазени типове птици, единственото рационално деяние от страна на премиера е да освободи министър Нено Димов ", стимулират се от " За да остане природа в България ".

Проверка от природозащитните организации демонстрира, че новият канал освен е унищожил извънредно скъпи бели дюни със предпазеното растение пясъчна метличина (Centaurea arenaria), само че и че тези дюни са картирани и качени на страницата на Агенцията по кадастъра.

Новият канал е неведнъж по-широк и бездънен от естествения, който до момента контролираше равнището на езерото при високи равнища, установяват природозащитниците.

Междувременно стана ясно, че от Асоциацията на парковете в страната ще алармират Европейската комисия за случая с Шабленското езеро.

В сряда, 20 март, на мястото беше осъществена инспекция от министъра на околната среда и водите Нено Димов и екип от отрасловото ведомство. Проверката беше по предписание на премиера Борисов, откакто екоорганизации разгласиха нередностите. Според еколозите ниското равнище на водата във басейна може да повлияе върху популациите на птици и риби.

Във връзка с инспекцията Димов съобщи, че единственото нарушаване, което е осъществено в региона, е обвързвано с пожара, при който са изгорели огромни площи сухи треви - 5 декара. Източването на езерото се правило от 20 години по този метод, както съобщи шефът на държавната резиденция в Шабла Кралю Кралев. Водите на езерото наводнявали постройките.

Еколозите цитираха думите на екоминистър Димов, съгласно който: " Не съществува " спешна обстановка ", която да оправдае заличаване на цялата езерна екосистема. Съгласно българските закони " спешна обстановка " е такава, породена от човешка интервенция. Естественото равнище на езерото не е " спешна обстановка ", още повече че през първите месеци на годината нямаше проливни дъждове, акцентират от екокоалицията.

С дейностите на Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна и община Шабла и бездействието на Министерство на околната среда и водите са нарушени четири закона и един проект за ръководство. Това са:

член 17а на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, забраняващ строителството върху бели дюни;
чл.10 ал.4 на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, забраняващ строителството на открити механически уреди върху плажовете;
член 31 на Закона за биологичното многообразие, изискващ дейности, които не са нужни за предпазената зона, да се правят единствено след обмисляне на тяхното влияние върху целевите за запазване типове и хабитати;
член 93 на Закона за запазване на околната среда, изискващ дейности по пресушаване на земи да послежат на процедура по обмисляне нуждата от ОВОС;
Закона за устройство на територията, изискващ за всяко строителство да се издават строителни позволения, с изкл. на обектите по член 151;
Режим 3.2.1.1.1. от Плана за ръководство на Защитена околност Шабленско езеро, който не разрешава намаляване на водното равнище в този интервал на годината под 0,5 м.н.в.
Непознаването на законите или умишленото прикриване на нарушавания от страна на Нено Димов може да има пагубни за природата последици, уверени са природозащитниците.

Според тях обсъжданите сега промени в Закона за биологичното многообразие и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие целят в допълнение да отслабят отбраната на крайбрежните територии. Някои от тези промени са препоръчани също Нено Димов, акцентират еколозите.

Припомняме, оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов бе поискана още на 7 август 2017 година Тогава имаше обвиняване в неистина от поданици на Балчик, Каварна и Шабла. Според премиера Бойко Борисов от Министерство на околната среда и водите съзнателно са смесили наличието на действителен нормативен документ и бъдеща заповед за оповестяването на предпазена зона " Комплекс Калиакра ", с което са провокирали митингите.

На 20 септември 2017 година оставката на Димов бе поискана поради отхвърленото от депутатите президентско несъгласие върху измененията в Закона за околната среда.

На 23 ноември 2017 година други екоактивисти желаеха оставката на Нено Димов по различен проблем. В отворено писмо до премиера Борисов от обединението " Да спасим Кресненското дефиле " обявиха, че чиновници на Министерство на околната среда и водите са извели погрешна информация и фотоси за извършена публична среща сред представители на обединението " Да спасим Кресненското дефиле " и представители на Европейската комисия.

След къс отдих на 16 януари 2019 година и наши сънародници от Сърбия желаеха оставката на Нено Димов на митинг пред ековедомството. Теобвиняват в неистина Нено Димов за това, че споделил, че няма проблем със замърсяване на водата в района на Босилеград.

През декември 2018 година недоволните показаха подозрението си, че от сръбските мини се изливат безотговорно води със наличие на тежки метали, които попадат в притоците на локалната река. От нея тежките метали отиват в река Струма.

На идващия ден - 17 януари, и демократите желаеха оставката на екоминистър Димов. Повод за настояването им е решението на Върховния административен съд за Пирин.

Мотивът за желаната от " Демократична България " оставка е, че министърът в продължение на повече от годинасъзнателното заблуждаваше българското общество по проблема Пирин, както и поради цялостната му работа като министър.

Точно седмица по-късно - на 24 януари, представители на Световния фонд за дивата природа - WWF също желаеха оставката на Димов поради политиката на Министерство на околната среда и водите по отношение на Национален парк " Пирин " и Натура 2000. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР