Четири впечатляващи арт събития, обединени във фестивален формат Made аt

...
Четири впечатляващи арт събития, обединени във фестивален формат Made аt
Коментари Харесай

Made at the Academy – фестивалът на АМТИИ

Четири впечатляващи арт събития, обединени във фестивален формат Made аt the Academy, за втора поредна година показват в целокупност креативния капацитет на пловдивската Арт академия: класическа музика, джаз, танц, изобразителни изкуства и фолклор, показани на разнообразни подиуми и местоположения от студенти и преподаватели, водещи имена в българското модерно изкуство. От 2021 година Made At the Academy е част от културния календар на Община Пловдив, а преди по-малко от месец получи влиятелната премия „ Пловдив “ в раздел „ Съвременни мултижанрови изкуства “ като полифонично построен мултижанров артикул на създателите от всички факултети и специалности на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “-Пловдив – едно от най-престижните висши образователни заведения по изкуствата в България.

Made аt the Academy започва в Дом на културата „ Борис Христов “ на 6 юни 2022 година от 19:00 часа с Годишен концерт на Катедра „ Хореография “, отдаден на 100 години от рождението на проф. Кирил Дженев- основател на отбор „ Тракия “ и един от най-големите български хореографи.

Вторият ден на фестивала продължава в залите за краткотрайни експозиции на Градската художествена изложба на ул. „ Княз Александър I Батенберг “ №15, които отворят порти за представителната Годишна галерия на Факултет „ Изобразителни изкуства “ на Академията, в която се показват всички специалности: Графичен дизайн и снимка, Педагогика на образованието по изобразително изкуство, Сценография, Фотография, Дизайн на облеклото, Стенна живопис, Живопис, Графика, Скулптура и други Както всяка година ще бъдат оповестени отличените студенти в годишния студентски конкурс.

На 8 юни АМТИИ кани Пловдив на Римския стадион от 18.00 ч., с цел да показа документалната галерия „ Академична памет “, дело на проф. доктор Галина Лардева и доцент доктор Александър Гьошев, която е отдадена на паметта на значимите персони, свързали виталния и креативния си път с активността нa Академията и съдействали за нейното одобряване като водещо висше учебно заведение в региона на изкуствата. Изложбата ще продължи до края на юни.

Час по-късно, в 19.00 ч., също на Римския стадион, Академичният оперен театър  подвига пердета с „ Рита “ – едноактна опера от Гаетано Доницети с диригент ас. доктор Алия Хансе и режисьор ас. доктор Ивайло Михайлов и с присъединяване в оркестъра на музикантите от „ Интро “.

На 9 юни от 20.30 ч. Академията събира пловдивчани и посетители на града на Античния спектакъл за кулминационната точка на фестивала – огромния концерт „ Академията кани Пловдив “ с присъединяване на представителните университетски ансамбли и сформира на АМТИИ; задгранични студенти и докторанти, ученици в изпълнителско изкуство на водещи преподаватели и създатели от Академията; студенти и преподаватели, носители на влиятелни интернационалните награди за изкуство – диригенти, хореографи, танцьори, артисти и инструменталисти, обединени от концепцията Made at the Academy и устрема да показват на Пловдив концерт на най-високо естетическо и художественотворческо равнище.

Като най-значима просветителна културна институция в Пловдив АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив има упоритостта да трансформира фестивала Made аt the Academy в годишен, непрекъснато обновяващ се арт конгрес, на който публиката да става съпричастен очевидец на триумфите на Академията в подготовката на бъдещи създатели и дружно с това оформя техните качества в естествена театрална обществена среда. В лицето на уредниците на плана – проф. доктор Тони Шекерджиева-Новак и проф. доктор Галина Лардева, екипът на висшето учебно заведение по изкуствата чака Made аt the Academy да заеме мястото си измежду най-значимите събития в културния живот на Пловдив.

Проектът Made аt the Academy се реализира с поддръжката на Община Пловдив и в партньорство с ОИ „ Старинен Пловдив “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР