Четири студентки от специалност Съдебна администрация“ в Икономически университет –

...
Четири студентки от специалност Съдебна администрация“ в Икономически университет –
Коментари Харесай

Студенти от специалност Съдебна администрация в ИУ- Варна започнаха стаж в Апелативния съд

 Четири студентки от компетентност " Съдебна администрация “ в Икономически университет – Варна започнаха стажа си в Апелативния съд. Целта на девойките, завършващи трети курс, е да видят по какъв начин се ползват в практиката теоретичните знания, които са натрупали в образованието си до момента, оповестиха от пресслужбата на институцията.

Председателят на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян и правосъдният админ Ани Бъчварова вкараха в резюме стажантите в това, което им следва в програмата, обхващаща 240 часа.

" Всеки един от нашите чиновници е с дълготраен опит, с потвърдени професионални и морални качества, защото Апелативният съд е с най-високо равнище в йерархията в Североизточна България “, уточни арбитър Аракелян. Председателят посочи изключителното значение на администрацията за сполучливия излаз от всяко дело: " В една лодка сме съдията, секретарят и деловодителят. Ако този екипаж гребе в една посока с един темп, тя се движи напред. Но в случай че някой даже несъзнателно я разклати, в най-хубавия случай лодката няма да помръдне “, сподели Аракелян.

От своя страна Ани Бъчварова описа, че е започнала  професионалното си развиване като деловодител. " Преминала съм всички равнища в йерархията, с цел да заема най-високата позиция -  началник на правосъдната администрация в Апелативния съд. Това ми оказва помощ с изключение на да познавам хората, работещи в Съдебната палата, да се пробвам да оказвам помощ по най-хубавия начин  за решаването на всеки въпрос, точно тъй като познавам системата “, изясни правосъдният админ. Като връчи на стажантите образец от Конституцията, тя показа на гостите в резюме структурата на правосъдната администрация, водещите нормативни документи, с които чиновниците се преценяват и ги разведе из трите деловодства на съда.

Стажът дава опция на студентите да се срещнат от близко с ежедневната работа на чиновниците от профилираната администрация – деловодители, правосъдни помощници, правосъдни секретари.

Две от стажантките към този момент със сериозен професионален стаж. Милка Бойкова споделя, че има интерес към правото, работила е в община, където се е получавала призовки и наказателни постановления. Затова желае да усъвършенства работата си. Евгения Койчева пък е секретар на една от водещите гимназии във Варна. Колегите й към този момент се майтапят, че учебното заведение може да я загуби, за сметка на съда. " Всеки ден имаме допир с другите браншове на правото. Престоят ни в съда ще ни разреши да забележим " от кухнята “ придвижването на делата “. За Калина Александрова пък може да се каже, че е закърмена с юридическата процедура – в рода й има служители на реда и граничари, тъй че правото е част от всекидневието на фамилията й. Затова желае да продължи дОсега с тази материя - има намерение да специализира Криминална логика на психиката. " Този стаж е отлично начало за младеж като мен “, обнадеждена е Калина.

Председателят на Апелативния съд обаче предизвести: " Ако работите в съда, е невероятно прибирайки се вкъщи, дружно с обувките и облеклата, да оставите до вратата и мислите си. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР