Четири страни – Сърбия, Румъния, Кипър и Испания заплашиха да

...
Четири страни – Сърбия, Румъния, Кипър и Испания заплашиха да
Коментари Харесай

Четири страни заплашиха с бойкот срещата на върха за Западните Балкани в София

Четири страни – Сърбия, Румъния, Кипър и Испания заплашиха да бойкотират срещата на върха за Западните Балкани в София на 17 май. Причината е Косово и присъединяване на президента й Хашим Тачи. Интегрирането на Западните Балкани в Европейски Съюз е най-важния приоритет на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и сходен протест ще е предизвикателство пред българската дипломация, разясняват наблюдаващи.

Към момента няма публична позиция от страна на българските управляващи във връзка изявления в сръбски медии.

Белград публично обявив четвъртък, че не приема концепцията да взе участие в срещата наедно с Косово. Сръбският министър председател Ана Бърнабич назова " политически нонсенс " наличието на Косово на срещата на върха за Западните Балкани в София.

Бърнабич посочи, че " решението за присъединяване в този конгрес на управляващите в Белград ще зависи от ходовете на Прищина във връзка с основаването на Асоциацията на сръбските общини в Косово ".

" В взаимозависимост от това решение Сърбия ще вземе решение за присъединяване си в срещата на върха на 17-ти май в София. България е наш огромен сътрудник. Европейският съюз е наша стратегическа цел. Ние желаеме да имаме добра връзка. Нашата страна има интерес да бъде на тази среща ", сподели още Бърнабич.

Според нея " Косово даже теоретически не може да участва на този конгрес като страна ". " Европейската комисия е неутрална по въпроса за статута. Косово не е страна, а област в границите на Република Сърбия. Пет, освен това мощни държави-членки на Европейски Съюз, мислят по този метод ", добави сръбският министър председател.

" Регионалната непоклатимост е доста значима за Сърбия. Ние имаме максимален интерес да има непоклатимост, тъй като каквато и да е дестабилизация може да навреди на към този момент постигнатите резултати при тези тежки промени, които извършихме в предходния интервал ", съобщи още Бърнабич.

По-късно в четвъртък сръбският външен министър Ивица Дачич удостовери, че страната му ще взе участие на форума в София. " На тази среща вземат участие президенти и министър председатели. Към днешна дата Сърбия сигурно ще взе участие ", сподели Дачич, който е и вицепремиер на Сърбия. Той изясни, че " концепцията на България като ръководител на Европейския съвет е да отвори пътя към разширението на Европейски Съюз ".

Според " Вечерне новости " Румъния, Кипър и Испания също може да бойкотират срещата на върха за Западните Балкани в София, тъй като не желаят да са на една маса с Прищина. Проблемът по отношение на Косово е, че в Европейския съюз няма обща позиция по въпроса, показва изданието.

Според обявата Испания, Румъния и Кипър евентуално ще прибегнат до проект Б. Това значи техни представители да вземат участие на работната вечеря ден преди срещата на върха, а на самия конгрес да бъдат показани от други страни членки.

Още преди седмици се появиха и информации, че испанският министър председател Мариано Рахой отхвърля присъединяване в срещата на върха в София поради Косово.

Косово разгласи самостоятелност през февруари 2008 година. До през днешния ден над 100 страни по света, в това число и България признаха независимостта на някогашната сръбска провинция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР