Четири станаха жертвите след потопа в община Царево. От МВР

...
Четири станаха жертвите след потопа в община Царево. От МВР
Коментари Харесай

Водното бедствие взе четири жертви, щетите са за десетки милиони левове

Четири станаха жертвите след потопа в община Царево. От Министерство на вътрешните работи потвърдиха, че са разпознати телата на двама мъже и две дами. Сред жертвите е ръководителят на Районния съд в Царево арбитър Мария Москова, правосъдният министър Атанас Славов.

Няма нови сигнали за изчезнали хора. Обстановката последователно се възстановява. По оценки на премиера Николай Денков вредите от бедствието са за десетки милиони левове . В община Царево е разгласен ден на печал в памет на хората, изгубили живота си. Заради бедствието по Южното Черноморие и жертвите, които взе, в цялата страна са анулирани тържествата по случай Съединението на България. Няма да има и тържествена заря-проверка в Пловдив, нито исторически възстановки, остават единствено формалните церемонии.

След пропадането на моста на къмпинг „ Нестинарка “ Министерство на вътрешните работи оповести обходен маршрут : Ахтопол - с. Варвара - с. Бродилово - местността „ Калинче “ / с. Изгрев – Царево. Поради пропадналия мост е прекратен трафикът за моторни транспортни средства по пътя Царево – Ахтопол. Маршрутът предпочитано ще се употребява от пътуващите от Ахтопол - Царево - Бургас, а след това - към Ахтопол. Служители на Държавно горско стопанство ще спомагат на пътуващите.

С водолази, разнообразни екипи на терен, техника за отводняване и доброволци службите в Царево разчитат да се оправят по-бързо с следствията. Армията също остава в подготвеност да окаже помощ посредством включване на военнослужещи и високопроходима техника , за да взе участие в избавителните и възстановителни действия, както и за реализиране на логистика за превоз на хора и транспорт на товари и обезпечаване на генератори, според условията на образувания спешен щаб към Община Царево и опциите на Българската войска.

 
Община Царево започва дарителска акция
Община Царево открива дарителска сметка за възобновяване на вредите вследствие на бедственото състояние,  местната власт. Даренията могат да бъдат направени по банков път на името на:

ОБЩИНА ЦАРЕВО
Банка " УниКредит Булбанк " АД - Филиал Царево
Банков код - BIC: UNCRBGSF
Банкова сметка в лв. - IBAN: BG98UNCR 7000 3925 4489 17
Код на заплащане - 44 51 00 /помощи и дарения от страната/
Основание - подаяние за възобновяване на вреди

Как наподобява едно от най-пострадалите от потопа места по Южното Черноморие – къмпинг „ Арапя “, може да видите в галерията фотоси, оповестена на нашата фейсбук страница:

Предстоят инспекции какво въздействие е оказало застрояването 

Институциите ревизират за нарушавания в структурата на опустошения мост, както и за проблеми със застрояването и деретата. Щети ще са за десетки милиони левове, само че занапред ще се правят оценка. Това стана ясно от думите на премиера.

„ Правят се инспекции, само че това е естествено злополучие. Такива превалявания - от 300 литра на квадратен метър за по-малко от 24 часа, се случват рядко, и когато паднат, има съществени проблеми. Когато има такива размери води, има голяма заплаха от наводнения и жертви. В Гърция и Турция също има бедствия “, съобщи Денков.

„ Слушам информации и за засипани дерета. Уверявам ви - такива размери вода не са свързани с 1-2 дребни дерета. Цялостен размер се свлича от Странджа към морето. Локално ще се ревизира дали е имало последици от застрояването. Резултатите от инспекциите ще бъдат огласени обществено. Възстановяването на инфраструктурата ще бъде подкрепено посредством Комисията по бедствия и повреди, сигурно ще има вреди за десетки милиони “, уточни министър председателят.

Финансова помощ за потърпевшите най-късно до 2 месеца

По неговите думи до 2 месеца потърпевшите от наводненията по Южното Черноморие би трябвало да получат финансова помощ.
До 1512 лв. се дават за развалени къщи и пространства, там, кхъдето живеят хората. Отделно има друга сума - до 2500 лв. за развалени уреди. Там, където би трябвало да се възвърне естественият живот.
Николай Денков, министър-председател

„ Осигурено е всичко, което е належащо, с цел да не бедстват хората - храна, вода. Наред с институциите, които страната изпрати още през вчерашния ден в първите часове на сутринта, през днешния ден се причисляват и доброволците дружно със щаба, който работи на място, с цел да може оптимално бързо хората да се върнат към естествения живот “, увери Денков. Хората на „ Арапя “ обаче се оправят сами, описа в ефира на Euronews Bulgaria Борислава , която се включи непосредствено от мястото. Тя показа, че е на нависоко, при нея има ток и отваря порти за всеки, който има потребност от заслон.

„ Снощи към нас беше цялостен мрак, като във филм на ужасите. Сега сутринта ме потърси една жена, която ме помоли да прибера в хладилника нейния инсулин. Беше обезпокоена и сподели, че са прекарали нощта под нас във вили без ток. Аз съм заредена с храна, имам си всичко належащо, само че доста други хора нямат. Нашата ветеринарка - доктор Йорданова, е в неопределеност. Казват, че са ги видели с майка й с джипа, доста млада и прелестен експерт “, описа Борислава.
В знак на взаимност Пловдив анулира празничните събития за Съединението
Заради бедствената обстановка в община Царево, провокирана от мощния дъжд, Община Бургас анулира празничния концерт на пл. „ Тройката “, който трябваше да се състои на 6 септември от 11:30 часа. Вместо това локалните управляващи проведоха молебен за здраве и избавление.

В Пловдив също анулираха плануванаъа концертна стратегия поради нещастието по Южното Черноморие.

„ Във връзка сме с кметовете на засегнатите места, чакаме те да насочат своите претенции и сме подготвени да откликнем с каквото можем. Имаме формирования, които са готови за сходни случаи. Отменяйки коктейла по случай празника,  през БЧК ще изпратим храната от 250-300 порции към засегнатите региони “, сподели онлайн в ефира на Euronews Bulgaria кметът на Пловдив  Здравко Димитров.

Отменя се и тържествената заря във връзка 138-ата годишнина от Съединението на България. Със средствата планувани за него ще бъдат закупени хранителни пакети за бедстващите. Все пак  военните и църковни мероприятия, които са планувани в Пловдив  по случай Съединението на България,  ще се състоят .
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР