Четири щата решават баланса в СенатаПреброявания и балотажи бавят окончателните

...
Четири щата решават баланса в СенатаПреброявания и балотажи бавят окончателните
Коментари Харесай

Властта в САЩ остава на кантар

Четири щата вземат решение салдото в Сената
Преброявания и балотажи бавят окончателните резултати 

Камарата клони решително в интерес на републиканците

Крайният резултат от междинните избори в Съединени американски щати остава неразбираем съвсем два дни след затварянето на изборните секции, като контролът върху Конгреса към момента виси на косъм.

Контролът върху Сената в този момент зависи от резултата от три щата: Аризона, Невада и Джорджия, където на 6 декември ще се организира балотаж.

Междувременно републиканците се приближават до болшинство от 218 места в Камарата на представителите.

Президентът Джо Байдън приветства в сряда вечерта резултатите като “добър ден за Америка ”.

Властите ангажирани с преброяванията неведнъж са описвали забавянето на оповестяването на окончателните резултати като естествена, предстояща част от изборите в Съединени американски щати заради тънки маржове сред претендентите, допустимо наново броене и евентуално оспорвани избори. Освен това разпоредбите се разграничават съгласно щата за това по какъв начин се броят бюлетините, изпратени по пощата, и по кое време.

От четвъртък вечерта Камарата на представителите решително клонеше в изгода републиканците, съгласно прогнозите на Си Би Ес.

Републиканците до момента са си обезпечили 210 места, спрямо 200 за демократите. Общо 218 места са нужни, за болшинство в законодателния орган, който има 435 членове.

Контролът върху Сената остава под въпрос, като демократите са обезпечили 48 места против 49 на републиканците. Четири съревнования - Аляска, Аризона, Невада и Джорджия - към момента не са оповестени.

Си Би Ес предвижда, че Аризона клони към демократите, до момента в който Невада може да отиде към всяка от двете партии.

Аляска - където трима претенденти бяха в бюлетината в система за гласоподаване с класиран избор - не беше оповестена, макар че Си Би Ес предвижда, че ще остане на страната на републиканците, с двама претенденти от партията - настоящият сенатор Лиза Мурковски и кандидатът Кели Чибака - отпред в прогнозите.

В Джорджия следената от близко конкуренция за Сената сред настоящия демократ Рафаел Уорнок и републиканеца Хершел Уокър ще стигне до балотаж през декември.

С претендент от трета партия в бюлетината на изборите тази седмица нито един от претендентите не обезпечи 50% от гласовете, нужни за оповестяване на победител.

В Аризона стотици хиляди бюлетини останаха непреброени към сряда вечерта, в това число към 400 000 в окръг Марикопа и почти 159 000 в окръг Пима, където чиновници споделиха, че окончателното броене е малко евентуално до началото на идната седмица, показва американската телевизия.

В допълнение към горещо оспорваната конкуренция за Сената сред демократа Марк Кели и републиканеца Блейк Мастърс, Аризона е и хазаин на яростен конфликт за поста на губернатор сред демократа Кейти Хобс и подкрепяния от Доналд Тръмп републиканец Кари Лейк.

Успоредно с това гласовете в щата Невада към момента се преброяват поради характерната изборна система на щата, развой който се чака да продължи още дни.

Въпреки към момента несигурните резултати, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че изборите са “добър ден ” за демокрацията в Съединени американски щати. Очакваната “червена вълна ” от гръмки победи на републиканците не съумя да се материализира макар високата инфлация и релативно ниските рейтинги на утвърждение за администрацията на Байдън, показват наблюдаващи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР