Четири сектора бележат възход през пандемичната 2020 година. Ръст е

...
Четири сектора бележат възход през пандемичната 2020 година. Ръст е
Коментари Харесай

Четири сектора във възход през пандемичната 2020 г.

Четири бранша бележат напредък през пандемичната 2020 година. Ръст е регистриран в строителството, добивната индустрия, опазването на здравето и осведомителните и информационните технологии. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт, показани от Петър Ганев, специалист в Института за пазарна стопанска система.

В строителството има доста сериозен взрив, като продукцията в бранша нараства с 34%, или с близо 6 милиарда лева Почти целият спад на продукцията в индустрията е обезщетен от номиналния растеж в строителството.

Добивната индустрия също се развива добре, като продукцията в бранша на национално равнище нараства с близо 20%, или с над 500 млн. лева Това е предизвикано от положителното показване на минните компании в Средногорието, както и от създаването на рудника в Крумовград. Данните за Панагюрище да вземем за пример демонстрират, че там стопанската система регистрира растеж през 2020 година, което се дължи на това, че повишаването в добивната индустрия компенсира спада в другите браншове, които са непосредствено наранени от пандемията.

Здравеопазването също пораства на национално равнище с 9%, което съставлява растеж на продукцията с над 400 млн. лева Фирмените данни сочат, че в годината на пандемията лечебните заведения са нараснали както своите доходи, по този начин и облагата. Последният с позитивна динамичност е секторът на осведомителните и информационните технологии, който продължава да се развива и по време на пандемията. Ръстът в продукцията в осведомителните и информационните технологии през 2020 година е над 900 млн. лева (7,6% ръст), което е предизвикано от продължаващото търсене на външни пазари към този вид услуги - над 1 милиарда лева е нарастването на приходите от външни пазари в осведомителния бранш в страната в годината на пандемията.

Ефектът от пандемията обаче е отрицателен в останалите браншове, които са с влошени резултати в съвсем цялата страна. Общо създадената продукция от нефинансовите предприятия в страната понижава от 194 милиарда лева през 2019 година до 188 милиарда лева през 2020 година, което е спад от 3,2%. Представянето на другите сектори обаче е разнопосочно, като ясно си личат най-тежко ударените от пандемията действия.

Предприятията в хотелиерството и ресторантьорството, както и в културата, спорта и развлеченията губят надлежно 36% и 50% от своята продукция. Общо свиването на продукцията в тези браншове е за близо 3,9 милиарда лева Преработващата индустрия губи 9,2% от създадената продукция, като в номинално изражение това е спад от над 6,3 милиарда лева

Нарушените вериги на доставки оказват своето въздействие върху индустрията, като валутните доходи от експорт в индустриалния бранш спадат с над 3,8 милиарда лева Транспортът губи 7,3% от своята продукция, или в номинално изражение близо 1,3 милиарда лева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР