Четири съвета за успешно управление на личните финанси на прага

...
Четири съвета за успешно управление на личните финанси на прага
Коментари Харесай

Как да избегнем личната финансова криза?

Четири съвета за сполучливо ръководство на персоналните финанси на прага на криза в Европа

Наближаващата криза е честа тематика на всички разбори в последно време, само че какво значи това за потребителите? Макар протичащото се в стопанската система да е значимо, по-важно за всеки българин е какво става със личния му джоб. Главният икономист на Tavex за Източна Европа, Даниел Василев, споделя препоръки за това по какъв начин всеки да ръководи и защищава персоналните си средства дълготрайно, поради рисковете сега – висок потребителски дълг, евентуално намаление на цените на парцели, коли, инфлация, задаваща се криза и т.н.

Анализирайте персоналните си финанси

Трябва да познаваме приходите и разноските си, с цел да ги управляваме дейно. Анализът на разноските във времето може да разкрие модели на държание и потребителски привички, от които да се освободим. Това ще помогне да виждаме по-добре къде поносим максимален удар от инфлацията и вероятно ще можем да заместим стоките и услугите от тези браншове с други възможности. Проследяването на разноските разрешава добър надзор над средствата.

Съставете персонален бюджет

Проследяването на персоналните доходи и разноски е насочна точка за основаване на персонални финансови цели и проекти. Това е така наречен персонален бюджет. При съставянето му е добре да се стартира със средствата, които ще спестяваме и влагаме всеки месец. Техният дял би трябвало да е колкото се може по-висок, само че най-малко 10-20% от приходите ни. Препоръчително е да не използваме тези средства за цели, разнообразни спестявания и вложения, без значение в какви принадлежности ще ги влагаме.

В персоналния бюджет направете разбивка на непрекъснати разноски и „ спонтанни разноски “ и се придържайте към рестриктивните мерки, които си налагате. Ако смятате, че въобще ви трябват заеми, планирайте ги разходната част на персоналния си бюджет. Като цяло избягването на финансова рецесия и създаване на устойчиво бъдеще се състои в немалка степен в ограничение на спонтанните ни стремежи, унищожаване на непредвидените разноски и мощна самодисциплина ",

споделя Даниел Василев, основен икономист в Tavex.

Научете се да инвестирате

Вложенията са от решаващо значение за всеки човек, само че и за стопанската система въобще. Без тях няма да има произвеждане, а без него стандартът на живот ще е неописуемо по-нисък. Важният въпрос е в какво да влагаме?

Да разчитаме на фиатните пари в джоба си не е дълготрайно решение. Ако спестяваме единствено във валута, покупателната ни дарба се изпарява скоростно. Това е изключително правилно през последните години. Ето какъв брой сме изгубили от всяка валута в малко по-дългосрочен план

Добра опция за икономисване е капиталовото злато. Жълтият метал се оправя по-добре и от водещите борсови показатели при предпазването на покупателната дарба, може бързо да се обмени против пари при потребност и да се продаде на всички места по света. Инвестиционното злато е и инструмент, който служи като средство за диверсифициране на портфолиото. Идеята е, че в случай че друга част от активите ни се обезценяват, златото може да се повишава и да ни задържи над водата.

Винаги анализирайте един актив или инструмент, преди да влагате в него. Същото важи и за златото. Запознайте се авансово с капиталовото злато, разберете кой тъкмо тип е най-подходящ за вас и знайте, че неговата цена също може да пада на моменти, което в дълготраен проект не е изключително ужасно ",

добавя Василев.

Управлявайте рационално отговорностите си

В еврозоната дългът на семействата е над 96% от техния брутен наличен приход, демонстрират данните на Евростат. Почти половината от жителите на България и Румъния нямат никакви спестявания, а други 30% нямат спестявания за три месеца напред, съгласно Eurofond.

В този подтекст, високата задлъжнялост може да способства за намаление на устойчивостта на персоналните финанси при евентуална криза. Тогава може да се получи удар от няколко страни. На първо място, размерът на отговорностите ни да нарасне. На второ, отрицателните резултати на инфлацията, която и сега изпитваме, да се засилят още повече. На трето, цената на трайните ни активи да се намали, както това се случи след Голямата криза от 2008 г.

Европейската централна банка стартира да усилва главния лихвен %. Не знаем какъв брой ще се усилят лихвите по потребителските отговорности в Европа и какъв брой дълго ще останат високи “,

разяснява още Василев.

Предпазването против персонална финансова рецесия не е мъчно или непостижимо. В дълготраен проект всички старания и време за образоване по тематиката си костват и несъмнено са по-добри от алтернативата, която е да се сринем финансово и/или активите ни да изгубят цената си. Поддържането на висока финансова просвета и следенето на паричните потоци в семейството са първите крачки към финансовата независимост.

Tavex е финансова група за търговия с валута и благородни метали, учредена през 1991 година Tavex Злато & Валута води началото си в България от 2009 година, когато е учредена като част от естонската Tavex Group. Днес компанията е водещ търговец в сферата с над 2 милиона обслужени клиенти годишно, измежду които както частни лица, по този начин и бизнеси от друг размер и финансови институции.

През 2019 година отваря порти и първия офис на Tavex в Румъния, а през 2021г. - в Сърбия. Двата пазара са директно свързани с българския клон и следват модела, заложен от България. Към днешна дата компанията има 7 офиса в България и над 30 в общо 12 страни, а в екипа им има над 250 чиновници.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР