Четири самолета F-35 бяха пребазирани на 6 април от Кралство

...
Четири самолета F-35 бяха пребазирани на 6 април от Кралство
Коментари Харесай

Изтребители пето поколение пазят небето ни

Четири самолета F-35 бяха пребазирани на 6 април от Кралство Нидерландия в Република България за идното осъществяване на задача по усилена взаимна защита на въздушното ни пространство. Това е блестящо доказателство за ангажираността на нашите съдружници от Нидерландия към сигурността на Югоизточния фланг на НАТО и към защитата на въздушното пространство на нашата страна. Това съобщи през днешния ден началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов в 3-а авиобаза в Граф Игнатиево на медийния ден за взаимното осъществяване на задания по усилена защита на въздушното пространство (Air Policing). На събитието участваха изключителният и пълномощен дипломат на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Симон ван дер Бург и командирът на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут.

„ Мисията по интензивен Air Policing се носи от няколко години в отговор на променената среда на сигурност по Източния байрак на НАТО. Алиансът непрестанно се приспособява, приспособяват се и груповите механизми за сигурност “, уточни адмирал Емил Ефтимов. Той напомни, че българските Военновъздушни сили към този момент са изпълнявали сполучливо задания по взаимна защита на въздушното пространство със сили и средства от военновъздушните сили на Съединени американски щати и Италия, а при започване на тази година - със своите сътрудници от Кралство Испания.

„ Ние преглеждаме задачата на Военновъздушни сили на Кралство Нидерландия като доста навременна “, уточни адмирал Емил Ефтимов. По думите му, развръщането на пето потомство аероплан още по-ярко показва решимостта на нашите съдружници да бъдат до нас в сериозен миг.

Адмирал Емил Ефтимов благодари на началника на защитата на Нидерландия военачалник Оно Айхелсайм, както и на командира на Кралските Военновъздушни сили генерал-лейтенант Денис Лаут, за поетия ангажимент, за вложените старания в организацията и подготовката и за отделения запас за осъществяване на тази задача. Началникът на защитата благодари и на командването и персоналния състав на авиобаза „ Граф Игнатиево “ за организацията, подготовката и взаимното носене на бойното дежурство, което без техния професионализъм не би било допустимо. Той изрече убеденост, че наличието у нас на представители на Кралските Военновъздушни сили на Нидерландия ще послужи като тласък и мотивация за персоналния състав на авиобаза „ Граф Игнатиево “ в процеса на подготовката на българските водачи и техническия състав, и в организацията за сполучливото приемане на новата бойна платформа F-16 Block70 в България.

„ Нидерландия е горда да бъде част от екипа по защита на въздушното пространство. С четири изтребителя F-35 и към 100 души персонален състав тук, в авиобаза „ Граф Игнатиево “, ние одобряваме осъществяването на бойно дежурство в НАТО, работейки в тясно взаимоотношение с нашите другари и съдружници от българските Военновъздушни сили “. Това сподели командирът на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут. Той изрече признателност на българското държавно управление, на Министерството на защитата и на авиобазата за изключителното домакинство. „ Направихте всичко допустимо, с цел да ни накарате да се почувстваме добре пристигнали и вкъщи си “, сподели генерал-лейтенант Денис Лаут.

„ Съвместните старания на двете страни – съдружници в НАТО, са ясно обръщение към всеки агресор. Всички ние действаме като едно цяло. Ние би трябвало да помним, че до момента в който стоим тук в този миг и сме свободни, народът на Украйна страда от експанзията на Русия. Те би трябвало да бъдат в нашите мисли “, уточни генерал-лейтенант Денис Лаут.

Военнослужещите от военновъздушните сили на Нидерландия демонстрираха през днешния ден своя висок професионализъм при осъществяването на полети с изтребители F-35. Гостите на 3-а авиобаза в Граф Игнатиево имаха опция да се срещнат и с опциите на самолетите F-35 и МиГ-29 на неподвижен показ./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР