Четири са основните теми, по които лидерите на 31 държави-членки

...
Четири са основните теми, по които лидерите на 31 държави-членки
Коментари Харесай

Какво да очакваме от срещата на НАТО във Вилнюс?

Четири са главните тематики, по които водачите на 31 държави-членки на НАТО би трябвало да реализират прогрес през днешния ден и на следващия ден във Вилнюс.

1. Членството на Украйна в Алианса.

Американският президент Джо Байдън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг към този момент ясно обявиха, че Украйна не е подготвена за участие, до момента в който не завърши войната на нейна територия, и че няма да получи покана във Вилнюс. Въпреки това се чака Киев да получи явен политически сигнал, че ще стане член на Алианса, когато изискванията разрешават, както и явен ангажимент за продължаваща военна и финансова поддръжка.

2. Присъединяването на Швеция към НАТО.

Във Вилнюс президентът на Турция Реджеп Ердоган се съгласи да съобщи молбата на Швеция за присъединение към НАТО на своя парламент за утвърждение. Ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг дефинира този ден като " исторически ". Споразумението, реализирано часове преди началото на срещата, отстрани главните спънки пред Швеция за присъединението й към Алианса. Швеция се съгласи да поддържа интензивно напъните за възкръсване на процеса на присъединение на Турция към Европейски Съюз.

3. Най-голямата проверка на отбранителните проекти на Алианса от Студената война.

Плановете, подбудени значително от войната в Украйна, са три. Те се отнасят до Атлантика, Северна Европа, Средиземноморието и Черно море. За осъществяването им Алиансът би трябвало да сложи 300 000 бойци във висока степен на подготвеност. Целта е тези елементи да могат да се разположат по Източния фланг до 30 дни.

4. Бюджетът на страните от НАТО за защита.

Очаква се държавите-членки да одобряват, че минимумът разноски за защита би трябвало да бъде 2% от Брутният вътрешен продукт. На този стадий България е на равнище от 1,84% за 2023 година с 1,9 милиарда $.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР