Четири римски меча, датиращи отпреди 1900 години са открити в

...
Четири римски меча, датиращи отпреди 1900 години са открити в
Коментари Харесай

Четири скрити римски меча са открити в израелска пещера

Четири римски меча, датиращи отпреди 1900 години са открити в съвсем недостъпна цепнатина в дребна скрита пещера в израелския естествен резерват Ен Геди в Юдейската пустиня.

Според първичните открития, откривателите считат, че мечовете са били скрити от юдейските бунтовници, откакто са били заграбени от римската войска като плячка. От метода, по който са съединени мечовете, излиза наяве, че този тип мечове са били употребявани постоянно от римските бойци, ситуирани в Юдея през римския интервал.

„ Очевидно е, че бунтовниците не са желали да бъдат хванати от римската войска с тези оръжия. Намирането на един меч е необичайност, само че на четири? Това е фантазия! Разтъркахме си очите, с цел да повярваме. “, обявиха откривателите от Израелската работа за антики (IAA)

Заедно с добре непокътнатите мечове е намерено и оръжие с ръкохватка, евентуално глава на копие.

 Четири скрити римски меча са открити в израелска пещера

Между другото, откривателите инцидентно се натъкват на мечовете. Те са посетили пещерата по напълно друга причина. Преди към 50 години върху сталактит, който съставлява заострено минерално образувание, висящо от тавана на пещерата е открит откъс от мастилен надпис, написан на античен иврит. Писмото принадлежи към интервала на Първия храм.

Първото населено място в Ен Геди наподобява е било през халколитния интервал, преди към 5000 години. По това време тук е имало огромен храм, който е привличал поклонници от доста надалеч.

Целта на откривателите е била да снимат тази доста значима част от писмеността, огромна част от която не се вижда с просто око, само че до момента в който се намирали на горното равнище на пещерата, доктор Асаф Гайер от катедрата по проучване на земята на Израел и археология в университета Ариел забелязал в дълбока тясна цепнатина извънредно добре непокътнато оръжие с римски вал.

Дотогава откривателите не бяха разкрили мечовете, а единствено няколко части дърво, които се оказаха елементи от ножницата на меча, или другояче казано неговият калъф.

Затова откривателите се върнали и направили изследване на всички пукнатини в скалата и разкрили четирите римски меча в съвсем недостъпна цепнатина в горните елементи на пещерата. Дължината на остриетата на трите меча била сред 60 и 65 см, до момента в който четвъртият меч бил малко по-къс с острие от 45 см.

Сега мечовете са на предпазване в IAA на несъмнено място в лаборатория с климатични условия за предпазване и консервация.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР