Четири подводни камъка крие евровотът на 26 май. Това обясни

...
Четири подводни камъка крие евровотът на 26 май. Това обясни
Коментари Харесай

Проф. Константинов обясни какви 4 подводни камъни крие евровотът

Четири подводни камъка крие евровотът на 26 май. Това изясни пред „ Монитор “ специалистът по избори проф. Михаил Константинов. 

На първо място не трябва да означаваме спомагателни знаци и знаци върху бюлетината, тъй като комисията ще разгласи гласа за нереален. „ Голяма неточност на гласоподавателите е, че когато отбележат на бюлетината партията, за която гласоподават, оставят разнообразни знаци, дописват нещо, а това прави автоматизирано гласа им нереален “, разяснява проф. Константинов. Затова би трябвало да имаме поради, че можем да използваме само знаците X или V, като това би трябвало да стане единствено със наследник химикал. Много постоянно гласоподаватели носели със себе си писалка и то в различен цвят. В такива случаи обаче вотът не се зачита.

Втората специфичност е, че в 1/4 от секциите би трябвало да има машини за гласоподаване и гласоподавателите може да се възползват от това. Но даже и там ще бъдат предоставени и хартиени бюлетини, в случай че възникне проблем с техниката. „ Мен обаче ме безпокои фактът, че формалният период за снабдяване на машините е 25 май. А би трябвало съставът на комисията да се запознае с механизма на работата им, единствено по този начин ще могат да дават механически насоки на гласоподавателите “, изясни проф. Константинов.

Другото, което би трябвало да имаме поради при машинното гласоподаване, е че има алтернатива за потвърждаване на вота. Така че в случай че създадем неточност, можем да я поправяме.

Задължително е гласоподавателите да помнят, че би трябвало да отбележат или една партия или коалиция, или пък предприемчив комитет за издигане на даден претендент. Така че би трябвало да отбележат една позиция. След това можем да дадем и преференция за желания от нас претендент. За да се избегне феноменът 15:15, който породи за първи път на европейските избори през 2014 година, на идния избор номерата за преференциите ще стартират с спомагателна цифра. Така 15-ият претендент ще е записан с №115.

„ Въпреки това не изключвам изцяло опцията, че феноменът 15:15 може и да се повтори. Само че има хора, съгласно които това не е случайност, а в действителност гласоподавателите са имали желания към съответния претендент “, сподели специалистът по избори.
Третата специфичност е, че има три типа избори, на които се гласоподава с листи. Това са европейските, парламентарните и локалните за общински съветници. Ако в бюлетината на парламентарен или локален избор няма маркирана преференция, тя се брои за първия претендент. Затова и първият претендент доста мъчно може да бъде преместен от първото място. При европейските избори обаче не е по този начин и лидерът на листата на дадена партия може да бъде избутан по-назад.

„ Точно това се случи през 2014 година, когато Реформаторският блок имаше един народен представител. Въпреки че лидер на листата беше Меглена Кунева, вторият претендент получи повече преференции. Така Светослав Малинов стана евродепутат “, изясни проф. Константинов.

Четвъртата специфичност за евровота, която обаче по никакъв начин не е за подценяване, е че 26 май е последният от трите почивни дни, които предстоят тогава. Затова специалисти поучават да не пътуваме в последния миг. Рискуваме пред секциите да има опашки и да не успеем да гласуваме. Също по този начин е целесъобразно да сме се ориентирали авансово коя партия, коалиция или самостоятелен претендент ще гласоподават, с цел да не се чудим пред самата секция.

„ Надявам се, че ще гласоподават над 2 милиона души. Това ще даде по-голяма легитимност на тези, които изпращаме в европарламента “, разяснява проф. Константинов.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР