Четири пъти е скочил броят на децата, родени от деца,

...
Четири пъти е скочил броят на децата, родени от деца,
Коментари Харесай

3300 деца родили бебета, 50 са в Пазарджишко

Четири пъти е скочил броят на децата, родени от деца, единствено за четири години. През 2013 година малолетните родилки са били 836, а през 2017-а случаите към този момент са 3300, демонстрират данни на Държавната организация за протекция на детето (ДАДЗ) и Министерството на труда и обществената политика.
Невръстните майки са родили най-вече в София – град, София – област и областите Бургас, Враца, Пловдив, Варна и Русе. Съвместни инспекции на ДАДЗ и Дирекция „ Социално подкрепяне “ в тези области са открили, че през 2013 година родените деца от малолетни майки под 14-годишна възраст са 24, написа " Монитор ". Целта на инспекциите е била да се предотврати изоставянето на деца в домове и ранни съжителства на малолетни и малолетни, разясниха от организацията.

Втора инспекция, осъществена от 1 октомври 2015 до края на 2016-а в същите области, демонстрира, че броят на родените от деца, вместо да понижава, нараства. Оказва се, че новородените бебета от малолетни и малолетни девойки към този момент е 853. От тях половината - 448 са малолетни т.е. те са до 14-годишна възраст. Новородените живи бебета от тях са 405.

Оказва се, че в две софийски здравни заведения се раждат най-вече бебета от малолетни и малолетни майки, сподели инспекция на „ Монитор “. Най-многобройни са случаите в столичната АГ болница „ Св. София “, в която през 2018 година те са 96, а през 2017-а са били 87, сподели доктор Валентина Григорова, зам.-директор на лечебното заведение. Средно към 2600 деца се раждат в „ Света София “ всяка година. След нея по брой на родени деца от деца е Университетската болница „ Св. Анна “, където от 800 раждания през предходната година 26 са от малолетни родителки, заяви представителят на болничното заведение Антон Луков. В останалите държавни и общински АГ-та в столицата такива случаи са не повече от пет – шест годишно.

Непълнолетна е била превозена с полет от Париж, с цел да роди у нас третото си дете. Момичето е постъпило в АГ болница „ Св. София “, само че часове след раждането е избягало от родилното без бебето и отново отпътувало за Франция, описа доктор Валентина Григорова. По думите й нормална процедура е малолетните и малолетните да постъпват за раждане без персонални документи и да лъжат, че родителите им са в чужбина. Те показват фиктивен домакински адрес, което затруднява полицията да търси родителите им, както изисква законодателството у нас.

Раждат все по-млади девойки, все от ромската общественост. Непълнолетна родилка от различен етнос се явява една на петилетка, сподели още доктор Валентина Григорова. Имали сме майки на 11 години, както и 16-годишни с второ и даже с трето дете, добави тя. Ромските девойки зачевали рано, защото задачата им била да имат време да раждат, до момента в който пристигна момче. Имам случай с 26-годишна жена, която има 7 девойки и зачева още веднъж, до момента в който роди правоприемник, описа още доктор Григорова.

111 случая на родили, преди да навършат пълноправие девойки, са регистрирани през предходната 2018 година на територията на Старозагорска област, най-младата майка е едвам 13-годишна

В 6 от случаите това е било второ или трето раждане, като 4 са в Стара Загора, а 2 в Казанлък. Учудващо е, че в надалеч по-малкия като население Град на розите има тройно повече лолитки майки: 86 при 25 за Града на липите, където м.г. са се родили общо 2338 деца.

50 сигнала за родени деца от малолетни или малолетни майки са регистрирани от януари до декември предходната година пък в отдел “Закрила на детето “ в Пазарджик, разяснява за “Монитор “ шефката на локалната общинска дирекция „ Социално подкрепяне “ Радка Кежева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР