Четири партии, пет дни, 18 публични дискусии, десетки експерти -

...
Четири партии, пет дни, 18 публични дискусии, десетки експерти -
Коментари Харесай

В очакване на кабинет: По кои теми се договориха партиите и какво предстои

Четири партии, пет дни, 18 обществени полемики, десетки специалисти - това най-общо разказва първия кръг от договаряния за сформиране на болшинство за ръководство. Разговорите за бъдещо ръководство бяха инициирани от групировката с най-голям резултат на парламентарните избори - " Продължаваме Промяната ", и включваха още три политически сили - " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " (ИТН) и " Демократична България " (ДБ). Очаква се четворната коалиция да подпише съдружно съглашение за ръководство на страната за идващите четири години. Предстоят диалози на водачите на обединенията, показва Българска телеграфна агенция.

Новият парламент - по кое време и кой ще удари първия звънец, къде ще седят депутатите

" Продължаваме промяната " си сложиха задача да се сътвори " А " тимът на България, който да я направи просперираща. " Имаме обща цел да създадем най-хубавия тим от специалисти за България ", съобщи в хода на договарянията съпредседателят на групировката Кирил Петков. Очакванията му са този екип да сформира държавно управление, да е надпартиен и да поставя България над всичко.

Сред целите на обединението са изкореняването на корупцията и свеждането й до равнищата в Словения, приемането на Бюджет 2022 при започване на идната година, възстановяване престижа на страната пред интернационалните сътрудници. Друг приоритет е опазване на позицията на България по въпроса за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз.

Трагичният случай на Автомагистрала " Струма ", лишил живота на 45 души, измежду които 12 деца, беляза началото на преговорния развой на 23 ноември. Разговорите бяха предавани онлайн във формат на паралелни полемики, всяка от които модерирана от единия от двамата съпредседатели на Политическа партия - Кирил Петков и Асен Василев.

След последната среща в събота (27 ноември) Кирил Петков регистрира, че няма тематика, по която да не е реализирано единодушие. По думите му не е имало бранш, в който българският интерес да не е надвил над политическите пристрастия на всяка една от договарящите обединения.

" Пожелавам да осъществим всички точки с действителни дейности и след четири години България няма да наподобява по този метод ", сподели в умозаключение Петков.

Румен Радев разгласи датата на първото съвещание на 47-ото Народно заседание

Междувременно стана ясно, че президентът Румен Радев привиква на 3 декември (петък, от 9.00 часа) първото съвещание на новоизбраното 47-о Народно заседание.

Ето кои са главните въпроси, по които беше заявено единодушие:

" Енергетика "

Във фокуса на полемиката бяха високите цени на електрическата енергия. Съгласие бе реализирано по препоръчаните от левицата ограничения за разширение обсега на енергийните помощи от януари 2022 година За задачата общественото министерство следва да създаде формулировка за понятието " енергийна беднотия ". Друга мярка за битовите консуматори, която се чака да залегне в съдружното съглашение, е въвеждането на изравнителна сметка на годишна база за електрическата енергия и прекъсване на доставките след втора неплатена месечна сметка. Топлоенергията е отвън този обсег от ограничения.

В програмата за бизнеса се чака да бъде въведена скица за подкрепяне. По предложение на левицата се чака от централния бюджет да се подкрепят държавните и обществени институции, само че единствено онази част от сметките им за електрическа енергия, за която те сами не могат да платят от личните си бюджети. Участниците взеха решение да се проучат и опциите за връщане на бюджетните организации на контролирания пазар на електрическа енергия.

Консенсус бе реализиран и за одит на държавните енергийни сдружения. От Политическа партия настояха за отсрочване на извеждането на битовите консуматори на либерализирания пазар на електрическа енергия. Относно доставките на природен газ страните се споразумяха да бъде изработен обзор на договорните връзки за покупка на природен газ регулярно на експертно равнище. Участниците в преговорния развой се споразумяха и за промяна за метода на финансиране на плановете за енергийна успеваемост. Относно развиването на нуклеарни мощности бъдещият мандатоносител Политическа партия излезе с безапелационната позиция, че България би трябвало да остане нуклеарна страна. По тематиката с топлоенергийните централи от Маришкия басейн бе реализирано единодушие за тяхното опазване и оптималното удължение на живота на енергийните мощности след договаряния с Европейски Съюз.

" Икономика "

Време е да прекъснем политическите вложители, съобщи Кирил Петков в хода на полемиката в бранш " Икономика ". Акценти в диалозите бяха ограниченията за понижаване на административната тежест, превъзмогването на следствията от рецесията поради пандемията посредством ускорение на имунизацията по либерален метод, потребление на капацитета на индустриалните зони с функционалност на предприятия, които могат да докарат добавена стойност, обвързване на науката и бизнеса с ясни тласъци за тази цел. Друг акцент в диалозите бе предлагането на Политическа партия за преобразуването на Министерството на стопанската система в Министерството на стопанската система и нововъведенията.

От Демократична България предложиха ребрандиране на България като капиталова дестинация и ускорено възстановяване на ръководството на държавните предприятия. Сред ограниченията в поддръжка на бизнеса, препоръчани от Демократична България, са вдишване на осигуровките от страната за прочут интервал от време за затворени или лимитирани бизнеси и за бизнеси, които отварят нови работни места, продължение и възстановяване на успеваемостта на ограниченията " 60 на 40 " и " 80 на 20 ". " Сто спънки за 100 дни " е предложение на групировката за обзор и отпадане на най-големите спънки за бизнеса след съвещания с деловите среди.

От Има Такъв Народ сложиха акцент върху разрешаването на казуса с инфлацията и приемането на ограничения посредством инструментариума на паричната политика. Те предложиха и смяна в Търговския закон, с която да се разреши основаването на нов тип сдружение, даващо по-голяма еластичност на стартъпите, данъчни тласъци за започващите предприятия. От Има Такъв Народ настояха да се обезпечи опция за оставане на част от налозите в общините и създаване на районна тактика за хармоничното развиване на районите.
От Българска социалистическа партия настояха за поощряване на вложенията, битката с корупцията, поддръжката за дребните и междинните предприятия, подобряването на бизнес средата, насърчаването на износа и нововъведения и ефикасното ръководство на държавните сдружения към Министерството на стопанската система. Държавата като главен регулатор и притежател на активи от основно значение за националната сигурност на страната - да вземем за пример БДЖ, е друго предложение на левицата. Социалистите показаха безапелационна позиция против приватизацията на Българската банка за развиване и против концесионирането на пътищата.

" Транспорт "

Фокус в полемиката бе пътната сигурност. От Демократична България настояха за нови стандарти в поддръжката на пътната инфраструктура, въвеждането на автоматизирани измервателни станции по пътищата, които да управляват тежкотоварния трафик, както и електронно връчване и заплащане на фишове и актове за нарушаванията на пътя. От Демократична България считат, че започнатите автомагистрали би трябвало да бъдат довършени и транспортните коридори свързани. Те желаеха и законови промени, които да прекратят необятно употребена процедура на ин-хаус възлагане при построяването на инфраструктурни обекти.

Единен надзорен орган да се грижи за пътната маркировка желаеха от Има Такъв Народ. От партия та настояха за търсене на законодателни промени, които да ускорят отчуждаването на парцели, проектирането и строителството на автомагистрала " Хемус ". От Има Такъв Народ се оповестиха още за построяването на тунел " Петрохан ", с директна жп връзка София - Видин, за тунел под Шипка, както и създаване на пътната връзка Истанбул - Бургас - Варна - Констанца. От партия та настояха за инспекция на концесионния контракт за летище София.

Българска социалистическа партия изиска напълно нов Закон за придвижване по пътищата. От левицата настояха и за одит на съществуващата пътна инфраструктура в страната, както и за прехвърлянето на Агенция " Пътна инфраструктура " /АПИ/ в Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията.

" Правосъдие "

Оставка на основния прокурор, закриване на профилираните съд и прокуратура и промяна на КПКОНПИ сплоти договарящите от Политическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия в бранш " Правосъдие ". Участниците в срещата се оповестиха за промяна на Висшия правосъден съвет с конституционна смяна, каква да бъде тя - ще се разисква в допълнение. Те имат единодушие и за смяна на пълномощията на основния прокурор. Относно промяната на антикорупционната комисия предстоят спомагателни полемики дали да бъде разграничена на две комисии, каквото бе предлагането на Политическа партия, и дали звеното за противопоставяне на корупцията да се върне в ДАНС.

Четирите политически сили се схванаха за отчетност в Народното събрание по отношение на битката с корупцията, като в допълнение ще се взема решение дали да има непрекъсната комисия или подкомисия. Политическите сили се оповестиха и за отпадане на кариерните бонуси на членовете на Висш съдебен съвет, каквото предложение направи Има Такъв Народ, както и за ограничение на командироването на магистрати, въвеждане на електронно правораздаване, понижаване на правосъдни такси за гарантиране на достъп до правораздаване, промени в Закона за публичните поръчки и основаване на закон за частния банкрут. Четирите политически обединения се схванаха да стартират процедурна подготовка за избор на членове на Инспектората на Висш съдебен съвет, като сложиха 2-месечен период за показване на кандидатури.

" Бих се радвал основният прокурор, като създадем в този момент съдружно болшинство, да си даде самичък оставката, с цел да не се занимаваме с него ", сподели в хода на полемиката Кирил Петков.

" Здравеопазване "

Преговарящите партии се сплотиха към поетапно въвеждане на диагностично-свързаните групи, е-досие, промяна на статута на лечебните заведения. Диагностично-свързаните групи ще бъдат въведени пилотно, като нов финансиращ механизъм, на който след избран период ще бъде изработен разбор. Друга мярка в програмата за опазване на здравето е провеждането на огромна осведомителна акция за имунизиране. Участниците възприеха тезата, че имунизирането против COVID-19 следва да остане непринуден акт. Според договарящите е нужен разбор за промяна на модела на финансиране на педиатричните, инфекциозните структури и тези в труднодостъпните региони.

Друг акцент в политиките за бранша е ефикасното превръщане на организацията за медицински надзор; медикаментите за деца до 14-годишна възраст за остри болести да се заплащат на 95 % от НЗОК, само че да има ясни контролни механизми и се планува това да бъде реалност след въвеждането на електронното досие; създаване на национална детска болница след осъществяване на анализ; усъвършенстване на броя на леглата и фрагментите в лечебните заведения след законови промени.
Преговарящите реализираха единодушие и да се облекчи достъпът до медикаменти, до медицински произведения, до консумативи и лечебни храни за хората, страдащи от социалнозначими или редки заболявания.

Представителите на договарящите партии реализираха единодушие да стартира и подготовка за промяна на статута на държавните и общинските лечебните заведения, откакто се направи разбор, като задачата е те да не бъдат търговски сдружения. Парите изтичат освен, тъй като лечебните заведения са търговски сдружения, а тъй като няма надзор, сподели Асен Василев от " Продължаваме Промяната ".

Оптимизиране на националната система за незабавна помощ и разбори на модела на финансово обезпечаване и на доплащанията от страна на пациентите са част от набелязаните ограничения.

" Образование "

Връщане на децата в учебно заведение, безвъзмездни учебници до 12-ти клас и понижаване на техния брой бяха измежду акцентите в ограниченията, предлагани от участниците в преговорния развой. Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков също взе участие в дебата по покана на Политическа партия. Той настоя към междинната учителска заплата да се добави и оценка на добавената стойност в съответното учебно заведение. По думите му за въвеждането й е належащо да има система за стандартизирана оценка - преди първи клас, четвърти клас, седми клас и така нататък Денков изясни, че преимуществото на тази система е, че тя отстранява термина " елитно учебно заведение ". Подкрепяме учителската специалност да стане контролирана специалност и да се понижи административната тежест за педагозите, сподели той и посочи, че от Политическа партия са съгласни, че би трябвало да има мандатност на шефовете, само че в случай че шефът се оправя добре, няма причина да бъде заменен.

Приоритет е включването на българските университети в европейските академични мрежи. Предстои основаването на нов Закон за насърчаването на научните проучвания и нововъведенията, заяви Денков.

Предложението за безвъзмездни учебници до 12-и клас пристигна от левицата. Българска социалистическа партия настояха да има по един учебник по предмет. От Има Такъв Народ желаеха да се понижи броят на учебниците и да има по два учебника по предмет за даден клас. От Демократична България желаеха в незабавен порядък ограничения за връщането на учениците в клас. Те настояха да има самостоятелна стратегия за всеки възпитаник, обвързвана с това по какъв начин да се преодолеят дефицитите, насъбрани през годините на пандемията.

" Земеделие "

Облекчаване на административното задължение, премахване на корупцията и създаване на бистрота в структурите са съществени ограничения за решение на проблемите в земеделието, считат от Политическа партия. Да създадем кооперативи, които въз основата на публично-частното партньорство да дадат достъп до пазар и на дребните производители. Поземлените връзки би трябвало да се преразгледат, считат от Политическа партия. За ръководство на водните запаси посредством създаване на магистрални тръбопроводи за поливните системи, които преди години са били извадени от земята, упорстват от партия та. Твърде дългите административни процедури за постигане до водоползване е различен огромен проблем. Мярка с неотложен приоритет в тази връзка е МЗХГ да бъде неотложно усъвършенствано, считат от Политическа партия. Управлението на горите е екологична идея на цялото общество, уточни Александър Дунчев от Политическа партия. От партия та оферират секторът " гори " да излезе от шапката на земеделското министерство като специфична и обособена конструкция.

Основна цел в политиката за земеделие на Има Такъв Народ ще бъде основаване на междинна класа аграрни производители, бе изтъкнато при съдружните договаряния в бранша. Първата мярка за реализиране на тези цели е повишение на конкурентноспособността на земеделските производители, на пазарната им ориентировка. От Има Такъв Народ считат още, че в Националния проект за възобновяване и резистентност е належащо да се разиска опцията за рехабилитация на напоителните системи, най-малко в частта, където се отглеждат плодове и зеленчуци. Основна задача на Българска социалистическа партия е да смени модела на ръководството в земеделието. За Демократична България производството на плодове и зеленчуци, оранжерийното произвеждане, отглеждането на животни са браншове, които са ощетени, заради липса на задоволителни и съответни пазари поради в пъти по-сериозните заплащания и експортна дотация в останалите европейски страни. Това прави българските артикули непредставени на локалните пазари и неиздържащи на конкуренцията на доста по-евтините, импорт от другите страни, счита Албена Симеонова от Демократична България.

" Електронно държавно управление "

Националната система за електронна идентификация е основна стъпка, върху която стъпва цялото електронно ръководство, считат от Политическа партия. От администрацията се желае улеснение, експедитивност, успеваемост, бистрота и проследимост, както и по-умно ръководство, настояха от групировката. Министерство на дигитализацията предложиха от Има Такъв Народ. Според специалистите на партия та то би могло да включва ДАЕУ и елементи от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията. Демократична България предложи въвеждане на електронната еднаквост през персоналните карти и даже през мобилните телефони, както и основаване на основни електронни регистри за понижаване на административната тежест и бърза връзка сред администрациите. Сред обсъжданите ограничения е и пилотно въвеждане на отдалеченото електронно гласоподаване с всичките уроци от други страни.

" Вътрешна сигурност "

Функционален разбор на Министерство на вътрешните работи, с присъединяване на политическото и професионално управление на ведомството, синдикатите, представители на Министерството на финансите и по един представител от парламентарните групи на четирите партии. На база този разбор бъдещите сътрудници ще обсъдят построяването на нова правна рамка за структурата и функционалностите на Министерство на вътрешните работи. Ще се прегледа и законодателството, обвързвано със бранш " Сигурност ". В документа, който ще се изготви на база на договарянията, ще залегне тематиката за разширение на периметъра на деяние и търсене на оптимално експертно и финансово обезпечаване за работа по стратегии с жертвите и причинителите на закононарушения, домашното принуждение, наркоманиите, при взаимоотношение със общественото министерство и локалната власт.

Участниците в полемиката се сплотиха и за основаване на нова полицейска карта с фокус към дребните обитаеми места, където да има непрекъснато полицейско наличие и видеонаблюдение.

Също по този начин се планува основаване на общ институт по криминалистика и криминология, който да увеличи потенциала на фрагментите и да образова нови. Предвиждат се и целенасочени старания към образование на състава на Министерство на вътрешните работи за противопоставяне на домашното принуждение. Прие се още, че има потребност от възстановяване на физическата, езиковата и юридическата подготовка на служителите на реда. Освен това се реализира единодушие и за основаване на система за професионално образование и обучение на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.

В пътната карта залегна още възстановяване взаимоотношението на Министерство на вътрешните работи с интернационалните сътрудници с фокус върху мигрантската рецесия и продължение усилването на контрола върху държавните граници.

" Финанси "

Договарящите се страни реализираха консенсус бюджетът за 2022 година да се изготви до края на януари идната година. Предвижда се в пътната карта да залегне и неговата актуализация през юли, в случай че се постанова, поради резултатите от анализите на другите преговорни групи и въз основата на шестмесечното осъществяване на бюджета. Формациите се съгласиха да има парламентарен надзор върху изразходването на средства, образувани въз основата на остатък или по-висока събираемост; и разглеждане на ролята на централния бюджет. Идеята е и да се отстрани практиката с постановления на Министерския съвет да се раздават средства. Постигнато бе единодушие бюджетният недостиг за 2022 година да бъде сред 3,5 и 4,5 %. Прието бе Данък добавена стойност следващата година да остане същият, само че да се направи цялостен разбор до септември. Друг пункт, по който имаше консенсус, е да се изготви проект за финансова поддръжка на българския бизнес, който да се създаде до юни. Партньорите означиха още, че би трябвало да се стартира дейна работа с общините по основаване на модел за механизъм за финансова децентрализация, който да бъде подготвен за въвеждане с Бюджет-2023 година Също по този начин се съгласиха да се запазят досегашните ограничения в поддръжка на бизнеса, поради следствията от пандемията, до края на 2022 година Преговарящите взеха решение да се направи разбор за оптимизация на щатната бройка на първостепенните разпоредители с бюджетни средства за намаляването й до 15 на 100. Приеха и нуждата от външен одит на несъстоятелността на КТБ до декември 2022 година

" Труд и обществени грижи "

Преговарящите се сплотиха към потребността от разяснителна акция против сивата стопанска система, Национална агенция за приходите и Главна ревизия по труда да глобява освен всеки шеф, който не заплаща налозите и осигуровките на цялостната работна заплата на чиновниците си и им дава част от нея в пликче, само че и самия служащ, както и счетоводителя на компанията, е една от ограниченията.

Отделно от това беше решено да продължат ограниченията 60/40 и другите форми за подкрепяне на бизнеса поради пандемията до март. Ще бъде подсигурено финансово в бюджет 2022 пенсионерите да не получават по-малко от 1 януари, когато ще отпадне надбавката от 120 лева, а всички пенсии да следват индексацията по швейцарското предписание.
Предвижда се да бъде основан и указател на педофилите и насилниците, като първите няма да имат право да осиновяват деца или да бъдат приемни фамилии, а и на двете групи ще бъде неразрешено да носят оръжие. Дали са такива ще се потвърждава с влезнала в действие присъда.

" Туризъм "

Съгласие бе реализирано за отпущането на енергийни помощи за туристическия отрасъл, както и за включването на бранша за отчасти или изцяло кредитиране за съдействие на активността му с кредитна линия към Българската банка за развиване. Консенсус имаше и по основаването на гаранционен фонд за туроператори и турагенти, който да ги пази по време рецесия. Обединиха се и към това да се планува помощ за засегнатите самоосигуряващите се в туризма, както и да има народен координационен център за следене качеството на туристическата услуга, който е наличен за потребителите да подават сигнали.

" Регионално развиване "

Предвижда се язовирите да се разделят сред другите ведомства на база на това защо се употребяват. ДНСК би трябвало да направи обзор на всички обекти, които евентуално попадат в обсега на предпазените територии или в обсега на Черноморската територия, и да откри дали има нарушавания при строителните бумаги. Ако има такива, ДНСК би трябвало да предприеме правосъдни дейности, разискаха договарящите. От диалозите стана ясно, че се работи интензивно по основаването на Кодекс за териториално и районно обмисляне, който да обгръща всички закони, свързани със строителния развой.

За ВиК бранша се възнамерява да има одит на ВиК холдинга и създаване на система за онлайн мониторинг, която да обезпечава опция за предварителна защита и ранно предизвестие при пожари, наводнения и свлачища. Консенсус бе реализиран по това финансовите разноските на общините отвън естественото финансово обмисляне да бъдат одобрявани на планов принцип дружно с държавния бюджет от Народното събрание, а Министерство на регионалното развитие би трябвало да дава методическа помощ за правене на плановата документи. Съгласие бе реализирано да се създадат функционални разбори на АПИ. В Закона за публичните поръчки да се регламентират инхаус поръчките при изключителни случаи и да се търси механизъм за регламентирането на публично-частното партньорство.

" Екология "

Всички обединения бяха единомислещи, че би трябвало да се приложи незабавен проект във връзка с наказателните процедури против България в тази сфера. Вицепремиер за климатичните промени е концепцията, към която се сплотиха. Сред целите на бъдещата управническа коалиция е разширение на националната система за мониторинг на измерването на чистотата на въздуха и основаване на опция за достъп до данните от нея в действително време. Всички обединения одобриха потребността от промяна в областта на водните запаси, подчертана беше потребността от паспортизиране и незабавен обзор на положението на язовирите до края на годината.

" Култура "

Увеличение на бюджета за просвета с водещ принцип парите да следват качеството бе консенсусна точка. Запазването на културното ни завещание и това да е приоритет в културната, в туристическа, в просветителната тактика, също сплоти участниците в договарянията. Приоритет в бранша е приемането на Националната тактика за просвета. Виждането е, че при театралните изкуства би трябвало да има обезпечен фонд " Работна заплата ". Трябва да се поощрят любителските действия в читалищата, да има актуализиране на образователните стратегии в учебните заведения по изкуствата. Културните институти в чужбина да са с общо брандиране, са част от разискваните ограничения.

" Спорт "

Страните се сплотиха към потребността от цялостна проверка на Министерството на младежта и спорта /ММС/ и на националната спортна база. Предвижда се и финансова инспекция на спортните федерации и по какъв начин са изразходвани средствата на Българския състезателен тотализатор. Обсъдено беше в бранш " Спорт " да се запише основаване на народен състезателен указател на спортните клубове. Създаване на удобни данъчни условия за бизнеса, финансиращ спорта, създаване на мултифункционални зали с достъп за всички, на физкултурни салони във всяко едно учебно заведение с опция за използването им от клубовете в след образователно време. Преговарящите обединения са на мнение, че е нужно фрапантно повишение на финансирането на спорта като % от Брутният вътрешен продукт в дълготраен проект.

" Международни връзки "

Страните в преговорния развой се схванаха за опазване позицията на България във връзка с участието на Република Северна Македония /РСМ/ в Европейски Съюз и нейното надграждане в градивен дух. Потвърдиха евроатлантическата ориентировка на страната ни като сложиха и акцент върху влизането ни в Еврозоната и Шенген. Очертаха като приоритет работата за приобщаване на българските общности зад граница. Подчертаха значимостта от партньорството ни със Съединени американски щати и Русия. Сред задачите на външната ни политика ще е също задълбочаване на връзките с Република Корея, Япония, Канада, Индо-Тихоокеанския район, с Китай в синхрон с метода на Европейски Съюз. Засилване разговора с Близкия Изток и Северна Африка. Запазване на добросъседските връзки с Турция, запазващи достолепието на страната ни и при съблюдаване на човешките права.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР