Четири от всеки пет нови коли, продадени в Норвегия през

...
Четири от всеки пет нови коли, продадени в Норвегия през
Коментари Харесай

Близо 80% от новите автомобили в Норвегия са електрически

Четири от всеки пет нови коли, продадени в Норвегия през предходната година, са електрически, сочат данните за записаните МПС. Скандинавската страна си е сложила за цел първа в света да приключи продажбата на мотори с вътрешно горене и то още през 2025-та.

Същевременно промишлеността показва паника от решението на държавното управление от тази година да стартира да полза с налози и колите на ток, които до момента бяха обилно субсидирани.

Делът на изцяло електрическите коли, продадени в Норвегия през 2022-а година, е над 79 % от общия размер на търговията в сектора, при 65 на 100 година по-рано. Преди десетилетие този индикатор е бил под три %.

Китай остава най-големият авто пазар в света като цяло, само че дребната скандинавска страна с едвам 5,5 милиона население съумя да реализира най-голямата съразмерност на планетата във връзка с електрическата двигателна сила и стандартните мотори. Резултатът е разследване от великодушни дотации и данъчни облекчения. Намалените парникови газове обаче през предходната година са коствали на страната 4 милиарда $ изгубени доходи.

" Въвеждаме налог за най-скъпите коли, тъй като електрическите станаха новото обикновено за норвежците. Въпросът е дали би трябвало да продължим да субсидираме нещо обикновено. Трябва да заделим и пари за идната зелена стъпка, която е електрифициране на тежкотоварния превоз ", съобщи Йохан Васара - министерство на превоза на Норвегия.

Организацията на притежателите на коли в Норвегия показва паника, че държавното управление предлага налог, учреден на масата на колите, а електрическите са по-тежки от обичайните с вътрешно горене.
Друг проблем визира зарядните станции и методите за заплащане при високоскоростно зареждане.

" Нужни са 10-15 приложения, с цел да сте добре квалифициран притежател на електромобил в Норвегия. Знаем, че заради тази причина мнозина отсрочват покупкана на електромобил ", съобщи Тор Егил Браадланд от Норвежката автомобилна федерация.

Собствениците упорстват за възнаграждение на всички зарядни станции без нужда от голям брой приложения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР