Четири от нашите безценни черни лешояди са отровени край с.Тича,

...
Четири от нашите безценни черни лешояди са отровени край с.Тича,
Коментари Харесай

Четири изключително ценни черни лешояда са отровени край Котел

Четири от нашите скъпи черни лешояди са отровени край с.Тича, община Котел, оповестиха от " Зелени Балкани ". Сред тях е и любимецът им Мичев - Боев - първото отгледано в дивата природа малко, откакто десетилетия преди този момент типът се числеше като липсващ в Червената книга.

 Убиецът на лешояда Ултрон се измъкна ненаказан Виж още

От организацията описват, че през днешния ден, след приемане на притеснителни данни от сателитните предаватели, с които птиците са екипирани, сътрудниците им от Фонда за дивата флора и фауна са разкрили в региона на с. Тича телата на четирите картала, един елементарен мишелов и две пастирски кучета, от които са се хранели птиците. Твърде евентуално кучетата са били отровени и изхвърлени, а лешоядите са ги намерили и са се отровили по хранителната верига, допускат природозащитниците.

Районното ръководство на полицията в Котел образува авансово следствие по случая, а Окръжна прокуратура - Сливен, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора, БАБХ - Сливен и Югоизточно държавно дружество - Сливен започнаха законово плануваните дейности съгласно своите пълномощия, осведомят от " Зелени Балкани " и благодарят за бързата реакция, както и за бързата реакция на дежурния от 112.

Те напомнят, че три от лешоядите са дарени от държавното управление на Екстремадура, Кралство Испания, с концепцията за възобновяване на българската популация. М5 - с име Враца, идва от Испания през 2019 година и е освободен в естествен парк " Врачански Балкан " през 2020 година Х1 - Българ, идва от Испания през 2020 година, освободен е в естествен парк " Сините камъни " през 2021 година, а L1 - Бай Иван, идва от Испания през 2020 година и е освободен в Политическа партия " Сините камъни " през 2021 година А четвъртият е BE1 или Мичев - Боев, излюпен на 19 май 2021 година на територията на Котленската планина и именуван от природозащитниците " нашето дете ", чакано 30 години.

Отровите за един момент погубват скъпи животни и труда на толкоз доста хора в България и чужбина, отдали се на концепцията за възобновяване на типа, предизвестяват от " Зелени Балкани ". Оттам напомнят, че черният лешояд е консервационно важен тип, подложен е под отбрана със Закона за биологичното многообразие (ЗБР), от 2002 година

Видът е включен в Червената книга на България, както и в Приложение No 3 към член 37 от Закон за биологичното разнообразие като предпазен тип и в Приложение No 2 към чл.6, ал.1, т.2 и т.3 от Закон за биологичното разнообразие, като тип, изискващ оповестяване на зони за отбрана на местообитания, посредством мрежата Натура 2000.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР