Четири нови области днес влязоха де юре в състава на

...
Четири нови области днес влязоха де юре в състава на
Коментари Харесай

Дмитрий Песков коментира анексирането на четирите украински области към Русия

Четири нови области през днешния ден влязоха де юре в състава на Русия и страната стана по-голяма, а това е доста значимо, съобщи през днешния ден пред публицисти представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

Той напомни, че президентът Владимир Путин е подписал конституционните закони за приемане в състава на Русия на новите територии – Донецката и Луганската национални републики (ДНР и ЛНР), а също Херсонска и Запорожка област.

Завършването на юридическите процедури по анексирането на въпросните територии настава в миг, в който 18 % от тях бяха отвоювани в хода на украинската контраатака, отбелязва Ройтерс.

Запитан дали няма несъгласие сред обещанието, обещано на популацията в тези територии, че в този момент те са " с Русия вечно ", и доказаното от министерството на защитата евакуиране на съветските военни от редица селища в тези региони, Песков отговори: " Няма каквото и да било несъгласие. Те ще бъдат с Русия вечно, ще бъдат възвърнати ".

Формулировката на законите не дава ясна визия за точните граници на анексираните територии, за които претендира Москва, като Песков също отхвърли да даде повече изясненост по въпроса, добавя Ройтерс.

" Още един път дублирам: избрани територии ще бъдат върнати и ще продължим да се съветваме с тази част от популацията, която показва предпочитание да живее с Русия ", сподели Песков.

Днес съветският външен министър Сергей Лавров също разяснява тематиката по време на съвещание на Държавната дума (долната камара на съветския парламент), съобщи ТАСС. По думите му присъединението на ДНР, ЛНР, Запорожка и Херсонска област към Русия е " разумно продължение на обединяването на съветските земи, почнало през 2014 година с връщането на Република Крим и град Севастопол ".

На днешния си брифинг Песков отговори и на въпрос по отношение на изявлението на Пентагона, че предоставените на Украйна мобилни реактивни системи за залпов огън " Хаймарс " могат да бъдат употребявани за удари против цели в Крим.

Вчера заместник-помощничката на американския министър на защитата по въпросите за Русия, Украйна и Евразия Лора Купър съобщи, че Съединени американски щати считат, че предоставените от тях системи " Хаймарс “, както и боеприпасите към тях, разрешават на украинската войска да поразява цели, измежду които и Крим.

" Подобни изявления и директно, и индиректно още веднъж удостоверяват непосредствената въвлеченост на Съединени американски щати в този спор, което основава извънредно рискова обстановка ", сподели представителят на Кремъл.

Песков разяснява и тематиката за гърмежите по газопроводите " Северен поток ", като акцентира, че Русия " наложително " би трябвало да взе участие в следствията по случая.

Операторите на двата газопровода Германия и Русия споделиха, че не могат да инспектират развалените сектори заради рестриктивните мерки, наложени от датските и шведските управляващи, отбелязва Ройтерс.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР