Четири на всеки пет дози ваксина АстраЗенека, доставени на страни

...
Четири на всеки пет дози ваксина АстраЗенека, доставени на страни
Коментари Харесай

"Гардиън": Четири на всеки пет дози ваксина "АстраЗенека", доставени на страни от ЕС, не са използвани

Четири на всеки пет дози ваксина " АстраЗенека ", доставени на страни от Европейски Съюз, още не са употребявани, демонстрира следствие на вестник " Гардиън ", като цитира немския канцлер Ангела Меркел, че европейците имат " проблем с одобряването " на английската ваксина.

Използвайки данни от Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите и други публични източници, екип на вестника е открил, че близо 4 850 000 дози от общо разпределени към 6 135 000 измежду 27-те страни членки още не са употребявани .

Решението на управляващите във Франция, Германия, Полша и Италия да слагат " АстраЗенека " единствено за хора под 65 години се счита за значителен фактор за бавното влизане в приложимост на имунизацията в случай, че тя не се пренасочва към младежите. В изявление за " Франкфуртер алгемайне цайтунг " немският канцлер Ангела Меркел признава, че също така имунизацията се отхвърля от хора, загрижени за нейната успеваемост и сигурност след серия от отрицателни мнения.

Анализираните от " Гардиън " данни демонстрират някои привличащи вниманието несъответствия сред количеството ваксина " АстраЗенека ", налично в страните членки, и нейното използване на популацията. Посочени са три страни – Белгия, България и Германия. От получените в Белгия 201 600 дози " АстраЗенека " са инжектирани 9 832 или 4% от количеството. България е получила 117 600 дози, от които е употребила 2 035 или единствено 1,73%. В Германия от 1 452 000 дози са сложени 189 206 или 13 на 100. В същото време при имунизацията на " Пфайзер/Бионтех " е тъкмо противоположното – 4 на всеки 5 дози са употребявани, отбелязва " Гардиън ".

Според данните на Единния информативен портал за ковид на Министерство на здравеопазването, първа доза от имунизацията на " Астра Зенека " у нас единствено за последното денонощие е сложена на 14 674 души.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР