Четири морски видри, изхвърлени на брега на брега в щата

...
Четири морски видри, изхвърлени на брега на брега в щата
Коментари Харесай

Учени предупреждават за опасността от паразит, убил морски видри в крайбрежието на Калифорния

Четири морски видри, изхвърлени на брега на брега в щата Калифорния, умряха от рядко срещан паразит и учените предизвестяват, че е допустимо той да болести други диви морски животни и даже хора, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според изследване, оповестено от службата за рибата и дивата природа на Калифорния и университета на Калифорния - Дейвис, до момента не са известни инфекции при хора от паразита Toxoplasma gondii. Този миниатюрен паразит обаче би могъл да болести всяко топлокръвно животно или да си проправи път в хранителната верига. Това включва морски животни като миди, стриди и раци, които се употребяват сурови или недопечени, сподели в документално изказване създателят на проучването Мелиса Милър.

„ Проучвала съм инфекции от този паразитен тип при морските видри в продължение на 25 години и в никакъв случай не съм виждала толкоз тежки лезии и голям брой паразити “, посочи Милър. Тя уточни, че публикуването на предварителните резултати от проучването цели да послужи като предизвестие.

Според специалистите видрите са изключително податливи на този вид зараза, защото търсят храната си по морското крайбрежие и могат да обхванат яйцата на паразита с дъждовната вода. Обикновено паразитът се среща при диви и домашни котки и се разпръсква посредством техните изпражнения. Присъствието на паразитния вариант е открито за първи път в дивата природа у планински лъв в Британска Колумбия и у диво прасе в източните елементи на Калифорния по време на проучване на огнището на паразита измежду хората през 1995 година

По думите на Милър и четирите видри са посочили явни признаци на инфектиране в телесните мазнини, а под микроскоп е станало явно, че тъканта им е цялостна с паразити. Тя добави, че нормално лишава време на паразита да нахлуе и да се развъди в мозъка, само че дребният брой паразити в мозъците на четирите видри сочи, че инфекцията се е популяризирала бързо.

„ Все още не знаем какъв е интервалът сред нахлуването на инфекцията и последвалата гибел при този паразитен тип “, сподели Милър.

При хората паразитът би могъл да аргументи спонтанни аборти и неврологични болести, твърди изследването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР