Четири месеца след встъпването в длъжност на правителството центробежните сили

...
Четири месеца след встъпването в длъжност на правителството центробежните сили
Коментари Харесай

„Бракът по сметка“ във властта ще завърши с домашно насилие

Четири месеца след встъпването в служба на държавното управление центробежните сили в обединението, която го излъчи, стават все по-силни. Това към този момент не е единствено проблем на политическото инженерство, което дефинира разпределението на властта. Участниците в болшинството подхващат от ден на ден независими дейности, огромна част от които очевидно опонират на упоритостите и ползите на останалите. Навлизаме в нова фаза на полуразпад на ръководещото болшинство, която ще провокира от ден на ден конфликти и взаимно съмнение. Този „ брак по сметка “ ще продължи да генерира домашно принуждение просто тъй като нечии сметки няма да излязат.

В най-изгодна позиция се намира Има Такъв Народ. Това е единствената партия измежду обединението от обединения, които образуват болшинството, и това ѝ разрешава да маневрира доста по-бързо, следвайки упътванията на Станислав Трифонов. От първичната си поява в политическото пространство Има Такъв Народ потвърди, че няма никакво желание да се преценява с дневния ред на другите, а е подготвена да преследва поредно и непрестанно своите ползи. Едно от най-силните оръжия на партията е информацията и експертизата, които ѝ разрешават да нападна другите, без да отстъпва личния си терен.

Новата фаза във вътрешното опълчване бе маркирана от Има Такъв Народ, поставяйки още веднъж на дневен ред въпросите от референдума, провокиран от „ Шоуто на Слави “. И даже не толкоз въпроса за партийните дотации, колкото тематиката за мажоритарна изборна система. Повдигането на тематиката за нуждата от нови промени в Изборния кодекс би могло да значи, че на някого към този момент му „ дрънчи “ на избори. Но на първо място специалистите на Има Такъв Народ знаят доста добре, че в случай че сходни промени бъдат въведени, това ще отстрани дребните политически обединения, с които така и така партията на Трифонов няма никакво желание да договаря.

ИТН се нарежда против същинския център на властта в държавното управление – вицепремиера Асен Василев. Именно те повдигнаха въпроса за свърхконцентрацията на власт във фигурата на вицепремиера, а Каримански даже ще го даде под съд. Тошко Йорданов съобщи, че от Политическа партия упражняват политически рекет против партията му, блокирайки решението на проблемите, пред които се изправи техният вицепремиер Гроздан Караджов.

Другият индивид в „ задругата за властта “ – „ Българска социалистическа партия за България “, също се пробва да маневрира, устройвайки фрагментите си в ръководството, само че и наблягайки личните си „ червени линии “. Освен внезапно опълчване по въпроса за даване на военна помощ за Украйна (което директно ги конфронтира на другия съдружен сътрудник – ДБ) социалистите оповестиха индиректна поддръжка за Политическа партия, заявявайки, че няма да поддържат кандидатурата на Има Такъв Народ за гуверньор на Българска народна банка. Но и „ задругарите “ от Българска социалистическа партия заговориха за промени в Изборния кодекс – на първо място във връзка с връщане на хартиените бюлетини. Факт е, че точно те изгубиха най-вече от машинния избор, само че сходно предложение, направено точно в този момент, без координиране с останалите, акцентира готовността на партията по-скоро да се бори за поддръжка на последващи избори, а не толкоз да запази непременно стабилността на ръководещото болшинство.

БСП не наподобява задоволена от властовите лостове, които получи. Разрастващите се проблеми в областта на земеделието слагат във все по-деликатно състояние министър Иван Иванов. Министърът на труда и обществената политика към този момент разчита на по-добри позиции, само че единствено доколкото министърът на финансите би бил подготвен да поддържа упоритостите на Георги Гьоков. Самата Корнелия Нинова явно не е задоволена от опциите, с които разполага, най-малкото поради разрастващото се въздействие на Министерството на нововъведенията, водено от Даниел Лорер.

Въпреки всичко към този момент Българска социалистическа партия не е подготвена да се отдръпна, разчитайки, че достъпът ѝ до властта ще резервира поддръжката на част от гласоподавателите, а и че би могла да реализира повече без значение от острата конкуренция за позиции и механизми за въздействия в „ задругата “.

Проблемите пред Демократична България Обединение сякаш стават от ден на ден. Като минимален сътрудник те най-остро усещат загубата на „ сцепление “ против „ общия зложелател “ – ГЕРБ, както и последователното отдръпване на първичната поддръжка за така наречен правосъдна промяна. От Има Такъв Народ побързаха да охладят ентусиазма им, наблягайки, че това, което желаят да реализират, няма по какъв начин да се случи без възобновяване на парламентарния разговор. Предложението на Демократична България за даване на военна помощ за Украйна може да конфронтира освен представителите на болшинството, само че и да задълбочи опълчването в цялото общество. Въпреки напредъка на вицепремиера Сандов по линия на екологичния дневен ред трите политически обединения в Демократична България все по-трудно съгласуват позициите си, а това прави Обединението още по-тромаво при вземането на решение и маневрирането измежду останалите „ задругари “.

Засега от Политическа партия се пробват да поддържат минимално равновесие, само че не престават да постановат личните си решения. Изглежда, че Кирил Петков се притеснява повече от дейностите на „ Възраждане “, в сравнение с от изострянето на тона в границите на ръководещата коалиция. Оттеглянето на кандидатурата на Андрей Гюров и отлагането на въпроса за избор на гуверньор на Българска народна банка няма да покачат доверието сред съдружните сътрудници. Няма подготвеност за „ рестарт “, за търсене на нова основа на единодушие, оттатък очевидната опасност, която съставляват за всички „ задругари “ предварителните избори. Нито едно от тези краткотрайни решения няма да помогне във връзка с гласуването на военна поддръжка за Украйна, още повече при започване на втората фаза от военната инвазия на Руската федерация.

Както част от ръководещите, по този начин и Румен Радев и опозицията наподобяват подготвени да блокират каквато и да било смяна в българската позиция във връзка с РСМ. Всяко подозрение за вдишване на избрани задължения (например свързани с одобряването на Плана за възобновяване и резистентност като разменна монета) може да покаже, че в действителност Политическа партия нямат болшинство. А когато една групировка, която не може да разчита на болшинство, се пробва независимо да постанова дневен ред, това неизбежно води до блокиране на ръководството.

Закриването на профилираната прокуратура и съд може за малко да сплоти още веднъж болшинството, само че този подтик няма да бъде задоволителен за намирането на нова основа за единодушие. Много по-вероятно е всяка от обединенията в „ задругата за властта “ да продължи личните си маневри за позициониране, съобразявайки се с вероятния избирателен календар и търсейки нови тематики за разграничение. Освен загуба на посока това може да значи единствено нови земетресения и недоразумения в ръководството на общите ни каузи.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР