Четири месеца след опъването на палатка до парламента майките от

...
Четири месеца след опъването на палатка до парламента майките от
Коментари Харесай

Майките на деца с увреждания започват протести в цялата страна


Четири месеца след опъването на палатка до Народното събрание майките от самодейността "Системата ни убива " излизат на серия от митинги в цялата страна с претенции за промяна в обществената, здравната, просветителната и правосъдната система.

Серията от митинги стартира ден след следващото връщане на закона за хората с увреждания за нови ремонти поради забележки от страна на финансовото министерство и Министерския съвет.

През миналите 120 дни в палатката до Народното събрание едвам десетина от народните представители отишли да поговорят с майките, напомнят членовете на самодейността "Система ни убива ". И декларират, че няма да се откажат, и че промените в обществената, здравната, просветителната и правосъдната системи би трябвало да стартират в този момент.

Днешният митинг ще бъде началото на серия от такива начинания и ще пази настояванията за промени в обществената система. В София митингът ще тръгне от Народното събрание. Майките ще се съберат да стачкуват и в Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Пазарджик, Плевен, Враца, Силистра, Разград, Радомир, Хасково, Видин.

Вчера стана ясно, че дни след края на публичното му разискване законът за хората с увреждания още веднъж ще претърпи промени, което ще забави напредването му към Министерския съвет и Народното събрание. До следващото му преправяне се стигна откакто омбудсманът Мая Манолова разгласи, че новият вид на закона е сакат и от него са извадени основни за промяната текстове, а националните организации на хората с увреждания показаха неодобрение, че този вид им е изпратен в последния миг. Социалният министър Бисер Петков изясни, че до противоречивия вид се е стигнало поради мнения на няколко министерства и дирекции.

Финансовото министерство не приело финансовата аргументация на плана, а от дирекция "Правна " към Министерския съвет имали забележка във връзка с текста, че персоналната помощ се урежда с различен закон. "Не може един законопроект да препраща към несъществуващи закони ", изясни министърът.

Той уточни, че експертната група реферирала към настоящ закон - този за общественото подкрепяне. Петков разгласи, че планът ще бъде модифициран до идната седмица и още веднъж ще бъде разискван от съвета, с цел да може да се придвижи към гласоподаване./novini.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР