Четири медала - един златен и три бронзови, спечелиха българските

...
Четири медала - един златен и три бронзови, спечелиха българските
Коментари Харесай

Български ученици донесоха златен и три сребърни медала от Япония

Четири медала - един златен и три бронзови, завоюваха българските възпитаници на 30-ата Международна олимпиада по информатика, състояла се в Япония. В конкуренцията през тази година участваха 339 състезатели от 87 страни, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Александър Кръстев от 11-и клас на Математическата гимназия " Д-р Петър Берон " във Варна е завоювал златен орден, а Виктор Терзиев от 12-и клас на Софийската математическа гимназия, Мартин Копчев от осми клас на Природо-математическата гимназия " Акад. Иван Гюзелев " в Габрово, и Радослав Димитров от 11-и клас на Математическата гимназия " Акад. Кирил Попов " в Пловдив, са спечелили бронзови медали.

Ръководители на тима са основен помощник Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при Българска академия на науките и Антон Шиков - учител в школата по информатика " Шикови " в Ямбол.

Инициативата за организирането на Международната олимпиада по информатика е българска. През 1989 година, по предложение на акад. Благовест Сендов до ЮНЕСКО, в България се провежда първата Международна олимпиада по информатика. Състезанието се е състояло в Правец - от 16 до 19 май, а първият ръководител на олимпиадата е проф. Петър Кендеров.

До 2017 година българските възпитаници са спечелили общо 100 медала - 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови, което класира страната ни на пето място в света.

Отборът ни се завръща с полет на австрийските авиолинии на 8 септември, събота, в 23.00 часа на терминал 2 на Летище " София ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР