Четири крака, покрито с люспи тяло и дълга муцуна –

...
Четири крака, покрито с люспи тяло и дълга муцуна –
Коментари Харесай

Откриха в Алпите прародителя на всички гущери и змии

Четири крайници, покрито с люспи тяло и дълга зурла – учени оповестиха, че разпознали прародителя на гущерите и змиите, който живял преди 240 милиона години, съобщи Българска телеграфна агенция. 

„ Изследването ни разкрива, че гущери се срещали на нашата планета преди минимум 240 милиона години и че произходът им е по-древен, в сравнение с се смяташе до момента “, съобщи специалистът Тиаго Симоеш от университета на Алберта в Канада. 

Изследването е основано върху фосил, открит преди към 20 години в Доломитовите Алпи в Италия, и потребление на нови технологии.

„ Когато за пръв път видях фосила, си дадох сметка, че някои негови присъщи особености могат да го приближат до първите гущери “, означи специалистът, представен от Агенция Франс Прес.

Фосилът с размер на сегашен хамелеон бил проучен със скенер с висока резолюция. 

Учените установили, че костица на долната челюст на животното е притежавана само от група гущери и змии. „ Всички те, от игуани и гекони до гущери от семейство сцинкови, произлизат от животно, което е сходно с Megachirella wachtleri – най-древния прочут на учените фосилизиран гущер “, разясни Симоеш.

Щом като гущер се е срещал на Земята преди 240 милиона години, това значи, че произходът му е още по-древен и е допустимо да датира от всеобщото измиране перм-триас преди към 252 милиона години. Тогава от лицето на планетата изчезнали 90-95 на 100 от типовете в океаните и 75 на 100 от тези на сушата. 

Резултатите от проучването са оповестени в сп. „ Нейчър “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР