Четири компании ще събират проби от лунната повърхност за НАСА

...
Четири компании ще събират проби от лунната повърхност за НАСА
Коментари Харесай

Четири частни компании ще събират проби от Луната

Четири компании ще събират проби от лунната повърхнина за НАСА до 2023 година, като подготовка за задача на астронавти до естествения сателит на Земята през 2024 година, заяви Юнайтед прес интеренешънъл, като цитира известие на американската галактическа организация.

За пръв път частни компании ще събират проби от галактическо. Избраните компании са "Лунар Аутпост " от Денвър, Съединени американски щати, "айспейс Джапан " от Токио, Япония, основана в Люксембург "айспейс Юръп " и "Мастън Спейс Системс " от Мохаве, Калифорния, Съединени американски щати. Всички те имат към този момент планувани задачи до Луната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Целта е да се покаже по какъв начин частните компании събират проби и да се тества правната рамка за предаване на собствеността на взетите проби на Луната, сподели Фил Макалистър, шеф по развиване на комерсиалните галактически полети в НАСА, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Предстои да се дефинира по какъв начин ще събираме този материал. На този стадий нямаме проекти по какъв начин физически ще го придобиваме ", изясни той.

Целта на НАСА е главно да откри казус за събиране на проби по силата на Международния контракт за космоса, който разрешава на страните по света да извличат запаси от галактически обекти, без да претендират за благосъстоятелност върху териториите, сподели Майк Голд, шеф по интернационалните връзки в НАСА. Според него е извънредно значимо да бъдат позволени авансово правните и регулаторни въпроси, с цел да не спъват нововъведенията и развиването в проучването на космоса.

"Лунар Аутпост ", учредена през 2017 година, работи по технологии за дълготрайно човешко наличие на Луната. Тя ще употребява за полета си до Луната товарния галактически уред "Блу Муун " на компания "Блу Ориджин " на Джеф Безос. "Лунар Аутпост " работи и по други планове на НАСА и предложи да взе участие в събирането на проби единствено против един $.

Договорите с "айспейс Джапан " и европейския й филиал "айспейс Юръп " са за по 5000 $ всеки. Компаниите ще употребяват японския галактически уред "Хакуто " са лунната задача. "Мастен " ще лети до Луната със собствен уред "Мастен ЕксЕл-1 ", който е част от комерсиалната стратегия за лунни доставки на НАСА, с контракт за 15 000 $.

Задачата на четирите компании е да съберат малко количество реголит от лунната повърхнина - от 50 грама до половин кг. Те би трябвало да покажат на НАСА фотоси на събрания материал дружно с информация от кое място тъкмо е взет. След това компанията ще съобщи собствеността на пробите на американската галактическа организация с контракт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР