Четири клуба излязоха с позиция отосно решение на ИК на

...
Четири клуба излязоха с позиция отосно решение на ИК на
Коментари Харесай

Клубове скочиха на решението лигата по футзал да бъде прекратена

Четири клуба излязоха с позиция отосно решение на ИК на БФС за преустановяване на шампионатите в аматьорския футбол. Първенствата по футзал в системата на БФС за сезон 2019/2020 бяха прекъснати, като за крайни класирания ще бъдат оповестени тези към актуалният миг.

Екипът на Sportal.bg пубикува позицията на ФК Черно Море Мания (гр.Варна), ФК Левски (гр.София), ФК УНСС (гр.София) и ФК Варна Сити (гр.Варна) без редакторска интервенция.
" До ИК на БФС
До Комисията за футзал и мини футбол в БФС
До ръководителя на Аматьорската футболна лига
До спортната общност в България

ПОЗИЦИЯ
по отношение на известие за преустановяване Национална лига по футзал – сезон 2019/2020


От тимовете на:
ФК Черно Море Мания (гр.Варна)
ФК Левски (гр.София)
ФК УНСС (гр.София)
ФК Варна Сити (гр.Варна),
Участници в Национална лига футзал на България

Уважаеми ръководители, сътрудници и фенове на спорта футзал,

С актуалната позиция желаеме изрично да изразим неразбиране от полученото на 04.06.2020 година известие:
„ Решение на ИК на БФС за преустановяване на шампионатите в аматьорския футбол, съвещания с УЕФА и процедура на по-голяма част от федерациите членове на европейската централа, Първенствата по футзал в системата на БФС за сезон 2019/2020 се приключват, като за крайни класирания ще бъдат оповестени тези към актуалният миг. “

Хронологично видяно на 21.04.2020 година ИК на БФС взе следното решение, което бе оповестено и в уеб страницата на централата:
„ На свое постоянно съвещание Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз утвърди решенията от последните 5 съвещания на Бюрото на ИК и разиска разновидностите за дотъкмяване на шампионатите от системата на БФС за сезон 2019/2020 година По предложение на президента на Аматьорската футболна лига Румян Вълков, бяха признати следните решения:

- За доиграване след привършване на изключителното състояние и в границите на избрания период се отсрочват Купа АФЛ, Държавно състезание - дами, Национална лига по футзал, Първа лига – плажен футбол и Държавно състезание – студенти. “

На нито едно от идващите съвещания на ИК на БФС, в уеб страницата БФС и в медиите, НЯМА оповестено ново и друго от горе посоченото решение. Още повече, че на 24.04.2020 година получихме и мнение – питане към тимовете участници в Национална лига футзал, в което е записан следния текст:

„ че след привършване на Извънредното състояние и в границите на избрания период за възобновяване на Първенствата в системата на БФС ще изиграят 4 кръга от Национална Лига по Футзал (15,16, 17 и 18-ти кръг, до привършване на III-то завъртане в Първенството) за установяване на квота за присъединяване в квалификации за УЕФА Шампионска лига по Футзал “.

УЕФА на никое място не е оповестила рекомендация за преустановяване на вътрешните шампионати, оставяйки това решение на всяка от федерациите в страните, според от съответната конюнктура и предпоставките за възобновяване на шампионатите в страните.
Европейската централа отсрочи всички свои надпревари по футзал, а някой от тях, като финалната четворка в шампионската лига с към този момент нови закрепени дати. Има достаъчно на брой образци и то на водещите в този спорт страни като Испания, Италия и Русия, където шампионатите се възобновяват, при избрани промени в регламента. В Испания и Русия с преустановяване на постоянните сезони и прекосяване към етапа на плейофите от 10 август.

Със Заповед на министъра на опазването на здравето от 03.06.2020 година:

„ Считано от 15.06.2020 година се позволяват групови и самостоятелни спортни мероприятия с подготвителен и спортен темперамент за всички възрастови групи, на закрито, с аудитория, при претовареност на местата до 30% от общия им потенциал и при настаняване на феновете минимум през 2 седалки. “

Вчера, 7.06.2020 година спортният министър господин Красен Кралев, пък изрично съобщи, че българският спорт ще стартира да действа на цялостни обороти от 15.06.2020 година, което е явен знак за желанието на спортната общност да рестартира и довърши шампионатите и шампионатите, които бяха отсрочени поради пандемията в страната.

Нашата безапелационна позиция е:

Трябва да се съблюдава правилото и признатия в наредбата за Държавно състезание по футзал сезон 2019/2020 година метод за извънредно класиране – РЕДОВЕН СЕЗОН и ПЛЕЙОФИ и първенецът на страната да бъде избран по състезателен път.

Варианти за довеждане докрай на шампионата по състезателен път има достъчно:

- Приключване на постоянния сезон и прекосяване към плейофи;

- Финални групи и шампионати според от броя на тимовете, искащи да довършат шампионата по състезателен път;

Категорично считаме, че има задоволително време и благоприятни условия да се приложи спортния феърплей, заложените в нормативната уредба правила и призьорите в шампионата стигнат до оценките си на спортния терен, а не в кабинетите или залите за съвещания.

ФК Черно Море Мания (гр.Варна)
ФСК Левски (гр.София)
ФК УНСС (гр.София)
ФК Варна Сити (гр.Варна)
4 (четири) от всички 6 (шест) тима в Национална лига футзал на България ".
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР