Четири и половина години от старта на строителните работи в

...
Четири и половина години от старта на строителните работи в
Коментари Харесай

Трансадриатическият газопровод влезе в експлоатация

Четири и половина години от старта на строителните работи в Солун на Трансадриатическия газопровод ТАП (Trans Adriatic pipeline, TAP), в неделя той бе въведен в комерсиална употреба. Това заяви консорциумът по строителството на 878-километровото оборудване, прекосяващо Гърция, Албания и Адриатическо море, с цел да транзитира азерски газ до Италия.

ТАП е последната част от Южния газов кулоар, който включва още Южнокавказкия газопровод и Трансанадолския газопровод. Той би трябвало да обезпечи суровина от находищата в Азербайджан до европейския пазар. Капацитетът му е 10 милиарда куб. м годишно. По това трасе би трябвало да стартират и доставките на контрактувания от българския снабдител " Булгаргаз " 1 милиарда куб. м годишно от каспийското находище " Шах Дениз " до края на 2020 година

" Днес дълготрайната визия стана действителност. Изключително съм горделив от това достижение, станало допустимо с помощта на отдадеността на всички ангажирани, мощното доверие и поддръжката на всички държавни управления по веригата и на Европейския съюз, както и на всички снабдители и реализатори, работили по плана ", съобщи ръководещият шеф на консорциума Лука Скиепати, представен в известието.

Това подсигурява, че Европа може да получава енергийни запаси от още един източник, в поддръжка на основните цели на Европейски Съюз за интегриран енергиен пазар, както за резистентен, сигурен и диверсифициран енергиен баланс, посочи ръководителят на съвета на шефовете на ТАП Мурад Гейдаров.

Южният газов кулоар, план на стойност 40 милиарда $, ще измине над 3500 км от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Отделните му сегменти са Южнокавказкият водопровод, Трансанадолският газопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият газопровод (ТАП). За главен източник на газ за системата се смята находището " Шах Дениз " в шелфа на Каспийско море със находища от 1.2 трлн. куб. метра.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР