Четири големи трагедии с много жертви белязаха този уикенд -

...
Четири големи трагедии с много жертви белязаха този уикенд -
Коментари Харесай

500 жертви при четири големи трагедии в Азия и Африка само за изминалия уикенд

Четири огромни нещастия с доста жертви белязаха този уикенд - естествена буря, срутване на мост, атентат и навалица взеха общо над 500 жертви в Азия и Африка за два дни, обобщават международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Президентът на Южна Корея Йон Сук-йол откри през днешния ден мемориал в памет на смъртоносната навалица по време на празненство за Хелоуин в южнокорейската столица Сеул. В тази покруса жертвите са 154, като измежду тях имало и минимум 22 чужденци от 13 страни. Сред жертвите има жители на Китай, Иран, Русия, Съединени американски щати, Австралия, Узбекистан, Виетнам, Казахстан, Австрия, Шри Ланка, Тайланд, Норвегия и Франция, заяви южнокорейската осведомителна организация Йонхап. Загинали са минимум четирима китайски жители, заяви организация Синхуа, като се базира на китайското посолство в Сеул. 

Трагедията се разигра в събота в известния квартал Итауон, където има голям брой нощни заведения. Там на най-голямото празненство за Хелоуин навън в цяла Южна Корея от началото на пандемията до момента се събрали 100 000 души. По към момента неразбираема причина тълпата се втурнала по тясна и стръмна улица покрай хотел " Хамилтън " – едно от главните места за празненства в Сеул. Оцелял описа, че хората падали " като домино ", блъскани и стъпквани от други.

Днес хора оставяха цветя на спонтанен мемориал покрай мястото на нещастието. В допълнение на него в центъра на Сеул бе повдигнат голям черен олтар в памет на жертвите, където президентът и брачната половинка му сложиха през днешния ден бели цветя. Много хора също пристигнаха там, с цел да отдадат респект на жертвите.

А в същото време от ден на ден рецензии се насочат към управляващите за пропуски при гарантиране на сигурността на хората на празненството. Полицията призна, че е разположила на мястото едвам 137 души в деня на празненството, като по-голяма част от служителите на реда трябвало да наблюдават за трафик на дрога, а не да се грижат за придвижването човешкия поток. Потребители на обществени мрежи споделят, че полицията изцяло е пропуснала да упражни надзор върху празнуващата навалица. Така голям брой хора се струпали към метростанцията в квартала и уличките, в които е станала смъртоносната навалица. Ранените в тази покруса са над 150, като от тях минимум 33 души са в сериозно положение.

Пак в Азия ден по-късно минимум 132 души починаха при рухването на пешеходен висящия мост в индийския щат Гуджарат, Съоръжението се срути и рухна в река Мачу в град Морби, до момента в който на моста е имало към 150 души, а в покрайнините му още към 400 души, събрали се там, с цел да отбележат набожен празник. Според управляващите множеството от жертвите са били дами и деца. Оказана е била помощ на 130 потърпевши от рухването на моста, като от тях 15 са били откарани в локални лечебни заведения. 

Висящият мост, който се срути,  е бил дълъг 233 метра и е бил построен през 1880 година с материали, импортирани от Англия. Той е бил в последните седем месеца в ремонт и в сряда е бил отворен още веднъж за прекосяване, само че не е имало публикуван документ, че след ремонта мостът е безвреден. 

Сега управляващите употребяват водолази и военни в издирването на жертвите и възнамеряват да спрат подаването на вода от прилежащ язовир и да изпомпват водата в реката, с цел да ускорят издирването на телата.

Отново в Азия, във Филипините тропическата стихия " Налге " вилня през уикенда, аргументи пагубни наводнения и свлачища и лиши живота на 98 души, а 63 са безследно изчезнали, заяви в през днешния ден националната работа за битка с естествените бедствия, представена от ДПА.

Ранените са 69. Над 1,8 млн. души са били наранени от следствията на бедствието. От тях над 912 хиляди души  са били принудени да изоставен домовете си. Повече от 213 700 души са настанени в евакуационни центрове.

В Африка, в събота в столицата на Сомалия Могадишу, минимум 100 души починаха при двоен атентат с коли бомби, за който отговорност пое ислямистката формация " Аш Шабаб ". Ранените са над 300. Двете коли с експлозиви са избухнали в границите на няколко минути. Нанесени са огромни вреди на близките здания.

Нападението бе осъществено на оживена пътна артерия в столицата. На мястото на нещастието пристигна президентът на страната Хасан Шейх Мохамед.

Атентатът бе осъществен на същото кръстовище, където на 14 октомври 2017 година в атентат с камион-бомба бяха убити 512 души - най-смъртоносното нахлуване в Сомалия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР