Четири години след като Хювефарма свали от българската борса основното

...
Коментари Харесай

"Хювефарма" на братя Домусчиеви ще набира 300 млн. евро на борсата в Амстердам

Четири години откакто " Хювефарма " смъкна от българската борса главното си индустриално дружество - " Биовет ", компанията майка разгласи желание да се листне на Euronext в Амстердам. От формалното известие на нидерландската борса излиза наяве, че в първично обществено предложение (IPO) ще бъдат набрани почти 300 млн. евро, както и вторична емисия, в която досегашните акционери - братята Кирил и Георги Домусчиеви, ще продадат част от своя дял, като и за двете интервенции не е посочен %.

Това на процедура е първата компания на български акционери, която прави борсово предложение в Европа, и то в огромен размер. Фармацевтичният бизнес на Домусчиеви е с над 1 милиарда лева доходи, само че и аналогична сума на задължения. Затова при триумф в холдинга им ще влязат непознати вложители и задлъжнялостта ще спадне.
Какво и за какво
Внесен е и проспект за утвърждение от локалния финансов регулатор, като повече информация за емисията ще има след неговото утвърждение. Очаква се предлагането да стартира в идващите седмици според от пазарните условия.

Компанията възнамерява да употребява набраните средства за увеличение на вложенията и за погашение на част от съществуващия дълг. " Хювефарма " е записана в България, като краен юридически притежател е нидерландското " Хювефарма холдингс Б.В. ", а действителни притежатели са братята Георги и Кирил Домусчиеви.

Увеличението на капитала и разпространение на акции от старите притежатели значи, че в групата ще влязат нови акционери. В известието се показва, че продаващият акционер на остарели акции е " Адванс пропъртис ", сдружение на Домусчиеви. Преди години в групата имаше непознати вложител - фонд на Citi, само че със синдикиран заем през 2014 година Домусчиеви си върнаха цялостния надзор. " Хювефарма " има компании - производители и търговци на медикаменти и артикули за ветеринарната медицина.

В момента групата има задължения за над 500 млн. евро към профсъюз от банки и Европейската капиталова банка, като в края на предходната година. Сред финансиращите институции на " Хювефарма " участват съвсем всички огромни български банки, западните им майки, а също и други интернационалните институции. Част от парите на Европейска инвестиционна банка са по проекта " Юнкер ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР