Четири години преди Ли Цян да стане известен като силата

...
Четири години преди Ли Цян да стане известен като силата
Коментари Харесай

"Човекът на Си": новият китайски премиер не се стеснява, но идва в трудни времена

Четири години преди Ли Цян да стане прочут като силата зад двумесечния локдаун на Шанхай поради Коронавирус, индивидът, който трябваше да стане идващият министър председател на Китай, работи безшумно зад кулисите, с цел да подтиква самоуверено преустрояване на склеротичния фондов пазар на мегаполиса.

Действията на Ли по неофициални канали - източници споделиха, че той е заобиколил Китайската комисия за контролиране на скъпите бумаги, която загуби част от властта си - показва известност на прагматизъм, която се счита, че има, както и околните връзки с президента Си Дзинпин.

В края на 2018 година самият Си разгласи новия фокусиран върху технологиите STAR Market в Шанхай, както и пилотната система за първично обществено предложение, основана на регистрация - промени, предопределени да привлекат най-силните нови компании в Китай да се листват на локално равнище, а не в чужбина.

" (Регулаторната комисия) беше доста нещастна ", сподели умел банкер, непосредствен до регулаторите и чиновниците в Шанхай, отказвайки да бъде назван заради деликатността на въпроса. " Тук връзката на Ли със Си изигра роля ", позволявайки му да показа схемата непосредствено на централното държавно управление, без да минава през регулатора, добави лицето.

Регулаторът не отговори на искане за коментар.

Бивш водач на Комунистическата партия в Шанхай, Ли бе подготвен да бъде доказан като министър председател в събота по време на продължаващия Общокитайски национален конгрес, претрупан с ръководството на втората по величина стопанска система в света. Той ще размени пенсиониращия се Ли Къцян, за който се счита, че е бил във все по-голяма сметка изтикван, до момента в който Си стяга контрола си върху ръководството на стопанската система.

 Китай усили военния бюджет, Тайван ще е нащрек тази година Китай усили военния бюджет, Тайван ще е нащрек тази година

Наблюдателите на управлението споделят, че близостта на Ли Цян със Си е по едно и също време мощ и накърнимост: до момента в който има доверието на Си, той е лоялен на своя дълготраен настойник.

Трей Макарвър, съосновател на консултантската компания Trivium China, сподели, че Ли евентуално ще бъде доста по-могъщ от предшественика си. Си изразходва забележителен политически капитал, с цел да го вкара в ролята, като се има поради неналичието на опит на Ли в централното държавно управление и блокирането в Шанхай, сподели Макарвър.

" Длъжностните лица знаят, че Ли Цян е индивидът на Си Цзинпин ", сподели той. " Той явно счита, че Ли Цян е доста способен човек и го е сложил на тази позиция, тъй като му има доверие и чака доста от него. "

Ли, който е на 63 години, не отговори на въпроси, изпратени до Информационния офис на Държавния съвет на Китай.

Практичен прагматик

Бюрократ от кариерата, Ли бе оголен като определения за номер 2 в Китай през октомври, когато Си показа лидерски състав, цялостен с лоялни хора.

По това време Ли беше прочут с това, че наблюдаваше мъчителния локдаун по-рано предходната година на 25-милионното население на Шанхай. Блокадата затвори стопанската система на града и остави психически белези измежду жителите му. Това го трансформира в цел на гнева, само че въобще не провали повишението му.

Ли също по този начин способства за настояването на Китай за ненадейно ненадейно преустановяване на политиката му за нулева Коронавирус в края на предходната година, заяви " Ройтерс " в петък.

Хората, които са общували с Ли, споделят, че го намират за удобен, ефикасен бюрократичен оператор и подкрепящ частния бранш - позиция, която би се очаквала от някой, чиято кариера го е сложила отпред на някои от стопански най-динамичните райони в Китай.

 Ракетите на Съединени американски щати, грешките на Русия: по какъв начин Китай учи войната в Украйна Ракетите на Съединени американски щати, грешките на Русия: по какъв начин Китай учи войната в Украйна

Като началник на Комунистическата партия сред 2002 година и 2004 година в родния си град Уънджоу, огнище на предприемачеството, Ли изглеждаше отворен и подготвен да слуша, сподели Джоу Дъуън, който представляваше дребните и междинни предприятия в града. " Той възприе демократичен метод за даване на достъп на частни компании по дифолт, с цел да навлязат на пазара, с изключение на когато това е категорично неразрешено от закона, вместо обичайния метод на недопускане на частни компании по дифолт ", сподели Джоу.

Крейг Алън, президент на Американско-китайския бизнес съвет и някогашен чиновник на Съединени американски щати, сподели, че Ли се е стремил да изравни изискванията за задграничния бизнес, акцентирайки скоростта, с която американският производител на коли Tesla съумя да пусне в употреба своята фабрика в Шанхай през 2019 година " Очевидно нищо не е попречило, откакто е взето решение. Имаше някаква изясненост във вземането на решения, престиж и това в действителност оказва помощ ", сподели Алън, описвайки Ли като човек, който се усеща удобно в личната си кожа.

Все отново няколко наблюдаващи предизвестяват да не се придава прекомерно огромно значение на опита на Ли в бизнес център като Шанхай, защото Си непрекъснато стяга контрола на Комунистическата партия и повежда стопанската система в по-силно белязана от страната посока.

" Сега Ли е народен водач, работещ под управлението на пазарно-скептичен началник, и той би трябвало да балансира растежа с набор от обществени, софтуерни и геополитически цели ", сподели Нийл Томас, старши анализатор в Eurasia.

Изобщо не се стеснява

Дори по непрозрачните стандарти на китайската политика има малко обществена информация за предишното или персоналния живот на Ли.

Роден в окръг Руян в днешния Уънджоу, 17-годишният Ли отива да работи през 1976 година в напоителна станция в родния си град - мечтана работа в годината, оказала се последната от Културната гражданска война на Мао Дзъдун.

Ли постъпва в Земеделския университет в Джъдзян през 1978 година, годината, в която кампусите са отворени още веднъж в Китай и конкуренцията за места е яростна. По-късно получава магистърска степен от централната партийна школа в Пекин и Хонконгския политехнически университет.

Именно в Джъдзян, дом на някои от най-големите частни компании в Китай, където Си беше недодялан партиен секретар, а Ли беше негов шеф на кабинета сред 2004 и 2007 година, двамата мъже биха могли да изградят персоналната си връзка.

 Китай позволи спор със Съединени американски щати и обвърза помощта за Русия с американската за Тайван Китай позволи спор със Съединени американски щати и обвърза помощта за Русия с американската за Тайван

Американският създател Робърт Лоурънс Кун, който се срещна с Ли и Си дружно през 2005 и 2006 година, сподели, че връзките сред двамата са белязани от лекост. " За разлика от множеството други чиновници на висшите водачи, Ли не се стесняваше ", сподели Кун пред " Ройтерс ". " В наличието на Си той се усещаше комфортно и задоволително убеден, с цел да се изяви, с цел да ме ангажира, което ми споделя, че не се тормози, че шефът му може да си намерения, че се пробва да му открадне светлината на прожекторите ", сподели Кун.

Наблюдателите на управлението обаче споделиха, че има ограничавания за това, което Ли ще може да направи. " Ли може да направи някои поправки тук и там, само че той няма да събори стената и да построи нещо ново ", сподели Чен Даоин, някогашен доцент в Шанхайския университет по политически науки и право, а в този момент коментатор, основан в Чили.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР