Четири дни след като бурята Даниел връхлетя източния либийски град

...
Четири дни след като бурята Даниел връхлетя източния либийски град
Коментари Харесай

Бедствието в Либия: Отхвърлени предупреждения и липса на евакуация удавиха Дерна

Четири дни откакто бурята Даниел връхлетя източния либийски град Дерна, отнасяйки цели фамилии и домовете им, либийците се мъчат да схванат по какъв начин е могло да се случи такова злополучие. Властите предизвестяват, че, написа Middle East Eye.

И въпреки всичко в часовете преди язовирът в покрайнините на Дерна да се скъса, причинявайки пагубни наводнения, управляващите и жителите наподобява са били наясно с непосредствения риск за живота.

Източници на място и обществени изказвания на либийските управляващи разкриват комплициран и неразбираем отговор на заплахите, както в часовете преди бедствието, по този начин и в съдбовната нощ, когато дъждовете поразиха Източна Либия.

В четвъртък ръководителят на Световната метеорологична организация сподели, че " множеството от човешките жертви " е можело да бъдат избегнати, в случай че са били издадени подобаващи предизвестия от управляващите и е била осъществена евакуация.

Бурята Даниел към този момент бе предизвикала безпорядък в Турция, Гърция и България (б.р. където, а язовир " ), когато доближи крайбрежията на Либия в неделя. Международните обсерватории предизвестиха либийските управляващи, които са разграничени сред две конкуриращи се държавни управления на изток и запад, за заплахата, която крие бурята.

Длъжностни лица в региона на Киренайка в източната част на Либия дадоха отговор, като оповестиха полицейски час в събота в няколко града, като се концентрираха изключително върху Бенгази, най-големият град в региона, който се очакваше да бъде най-тежко обиден.

Осама Хамад, министър-председател на източното държавно управление, изиска от своя министър на локалното ръководство Сами ал-Дауи да образува спешен екип, " с цел да приготви и вземе защитни ограничения за справяне с всевъзможни изключителни последствия ".

В последна сметка Бенгази значително не пострада от обилни вреди, макар че основните пътища сред крайбрежните градове бяха мощно наранени. Вместо това дъждът се събра в хълмистия Джабал ал-Ахдар или региона на Зелената планина със 17 часа изобилен дъжд, до момента в който най-сетне дъждът понижа към среднощ в неделя.

Реактивно - не самодейно

Тази нощ започнаха да валят апели за помощ от градове и села в и към Зелената планина, като Шахат и Суза, където водите се покачваха бързо и блокираха жителите в домовете им.

Въпреки че е известно, че ниско разположените региони под Зелената планина са най-податливи на вреди от наводнения по време на годишни дъждове, локалните управляващи и службите за незабавна помощ не съумяха да изтеглят хората от тези райони.

Вместо това, източници в региона споделиха на MEE, управляващите взеха решение да реагират и в последна сметка оповестиха засегнатите градове за зона на злополучие. Тогава към този момент беше прекомерно късно.

Нещата се утежниха, защото Либия е разграничена от две конкуриращи се държавни управления: приета от Организация на обединените нации администрация в Триполи и една на изток, подкрепена от болшинството от депутатите и източния пълководец Халифа Хафтар.

Базираното в Триполи държавно управление на националното единение (GNU) разгласява изказване, в което признава предстоящите порои в Зелената планина и твърди, че екипите за незабавна помощ са подготвени да реагират, само че то няма власт или наличие в източната част на Либия.

Късно в неделя вечерта министър-председателят на GNU Абдулхамид ал-Дбейба сподели, че е обяснил на всички съответни служби да обезпечат поддръжка, когато е належащо и даже увери, че държавното управление му ще поеме отговорност за компенсиране на хората за вредите, които се чака да бъдат породени.

Кметът на Дерна, Абдел Монейм ал-Гаити, разгласи комендантски час в своя град в 19:00 ч., описвайки го като подготовка за бурята, която към този момент минава през регионите на Зелената планина, в това число град ал-Байда, на 100 км.

Общината даже пусна фотоси на Гаити, управляващ интервенциите и подкрепящ комендантския час в неделя вечер, до момента в който водите бързо се покачваха и видеоклипове циркулираха онлайн, показващи жители, хванати в капан в домовете си.

Междувременно специалисти, някои от които предходната година откриха, че язовирите в долината на Вади Дерна са уязвими от сриване, издадоха предизвестия и споделиха, че жителите в региона би трябвало да бъдат предизвестени за заплахата.

Въпреки това локалните управляващи и разграничените държавни управления продължиха да настояват, че обстановката е под надзор, като управляващите в Дерна отхвърлиха известията за идното сриване на язовира, макар многочислените новинарски публикации, съобщаващи за това.
 Над 10 000 са в неопределеност след наводненията в Либия Обновена
Над 10 000 са в неопределеност след наводненията в Либия

Хиляди тела по улиците на Дерна

Покачване на водите

От 23 вечерта в неделя незабавните отделения на болничното заведение в Дерна получаваха непрекъснати позвънявания от бедстващи поданици, изключително тези в провинцията нагоре по течението, където домовете започнаха да се наводняват.

В Дерна либийците, живеещи в постройките, минаващи около долината, видяха невиждано количество вода, бликаща по канала, минаващ сред язовира и морето. Местните управляващи продължиха да приканват хората да си останат по домовете.

Водите в канала нарастваха с все по-голяма гняв, излизаха от крайбрежията и доближиха близките пътища и здания. Около 1.30 сутринта екипи за реагиране бяха изпратени в няколко квартала, като постъпиха сигнали, че хората са блокирани и се давят.

Жител на ал-Байда, който пожела да остане неизвестен, сподели на MEE, че се е сблъскал с тежки наводнения в личния си дом, когато почнал да получава видеоклипове от Дерна, показващи порои, вилнеещи по канала.

" Веднага се свързах с роднините си, живеещи покрай канала и незабавно ги инструктирах да се изтеглят на по-безопасно място и да предупредят другите за сериозността на обстановката ", сподели той.

Те последваха инструкциите му и се реалокираха от улица Ал-Уади, която минава около канала, в по-безопасна част на града.

Оцелелите от Дерна, които сега са в ал-Байда, споделиха на MEE, че са чули тон като детонация в 2.30 сутринта. Дигата се беше скъсала.

Те споделиха, че ненадейно наводняване е раздрало няколко региона на града, в това число историческия остарял град. Жителите на улица Ал-Уади бяха отнесени в морето. Отнесени са високи жилищни здания на осем етажа. Водата се излива в Дерна с почти 3500 кубически метра на час.

Това съответства с цялостно спиране на зареждането и връзките. Властите започнаха да да се появяват, признавайки мащаба на бедствието и призовавайки за незабавна интервенция.

Един оживял, идентифициращ се единствено като А, разказва пред MEE момента, в който водата го е достигнала. " Бяхме на покрива на нашата четириетажна къща, пробвайки се да избягаме от наводнението. Но всичко, което остана от фамилията ми, съм аз. Останалите изчезнаха, откакто водата ни отнесе, оставяйки ме сама на една от улиците на града. Все още диря телата на моето семейство, само че без триумф. "

Днес Дерна търси мъртвите си и ги погребва, когато може. Градът бързо остана без чували за трупове.

Телата се транспортират в камиони от центъра на града до региони като Дар ал-Хамар южно от града и Мартуба, където са заровени хиляди поданици на града. Екипите за избавяне, възобновяване, оценка и помощ се борят с лимитирани запаси.

Много от мъртвите лежат на улицата и чакат да бъдат разпознати, морето връща повече с всеки минал ден. Водолазите са подготвени да претърсят водите, само че те остават прекомерно бурни към този момент.

Инструкторът по свободно гмуркане Дея Абу Зариба сподели пред MEE: " Основното предизвикателство за водолазите е смяната на цвета на морската вода до червеникава глина, което мощно пречи на видимостта. Морските условия са извънредно подли, характеризиращи се със мощни подводни течения, талази, достигащи до два метра височина. "

" Морското дъно в този регион е осеяно с остри скали и строителни парчета, което съставлява забележителен риск за водолазите и евентуално води до по-нататъшна загуба на живот, вместо възобновяване на телата на жертвите. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР