Четири дни след диагностицирането на първия случай на COVID-19, болните

...
Четири дни след диагностицирането на първия случай на COVID-19, болните
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: Властите препоръчаха дистанционен труд и онлайн бизнес срещи

Четири дни след диагностицирането на първия случай на COVID-19, болните в България към този момент са шестима - по двама в София, Плевен и Габрово.

Най-новите случаи бяха оповестени във вторник вечерта и са в столицата. Възрастни мъж и жена са признати в болничното заведение за незабавно лекуване " Пирогов ". Смята се, че са се заразили от сина си. Тази заран беше обявено, че дамата е на командно дишане. Властите изследват проби от хората, които са били в контакт с болните - близо 90 души.

Тази заран националният щаб за битка с вируса заяви, че има седем проби, които се ревизират наново поради подозрения, че може да са позитивни. Резултати се чакат по-късно през днешния ден. Останалите пациенти, инфектирани с COVID-19 са в положително положение, оповестиха здравните управляващи.

Властите оповестиха, че разхлабват гласуваните в неделя от държавното управление ограничения за сигурност - падна цялостната възбрана за осъществяване на културни и спортни събития на закрито, а от идната седмица учебните заведения ще се върнат към естествения темп на работа. Националният щаб за битка с ковид прикани неведнъж хората да поемат персонална отговорност за здравето си, да съблюдават оповестените рекомендации и да лимитират пътуванията си.

На фона на тези апели Българската православна черква разгласи, че Великденските богослужения ще продължат.

" Дневник " следи в действително време развиването на обстановката.
Ключови моменти 15:53Работодателите могат да вкарват гъвкаво работно време и отдалечен труд като защитна мярка за чиновниците си против разпространяването на COVID-19. Това са част от рекомендациите, които общественото министерство изпрати през днешния ден до работодателските организации.В тях се показва, че работодателите могат да трансфорат всички свободни пространства в нови работни места и да слагат вътрешни загради сред обособените работни станции. Препоръчва се събранията, конференциите, семинарите и образованията да бъдат отсрочени или да бъдат проведени онлайн.
Променливото работно време може да се съчетае с отдалечена работа, като по този метод ще се избегне скупчване на служащи. От ведомството показват още, че с цел да се провежда надомна работа, ръководителите на компании следва да основат условия за възлагане и отчитане на положения труд и да обезпечат съоръжение. Служителите с болничен лист за слагане под карантина не би трябвало да се позволяват до работните им места, споделят още от МТСП.15:44Неизвестни за случаите в София Все още има много незнайни обстоятелства към двата най-нови случаи на ковид - на възрастни мъж и жена в болничното заведение за незабавна помощ " Пирогов " в София.

Лекарите не знаят сигурно дали мъжът е минал през други лечебни заведения преди да се озове в " Пирогов ", нито за какво дамата, която е в тежко положение, е стигнала в незабавния център.

Какво споделят управляващите по версията за връзка с базара " Илиянци " четете тук.15:39  Коронавирусът в България: Властите предложиха отдалечен труд и онлайн бизнес срещи
© Велко Ангелов

Институтът по защитата към армията показа през днешния ден първите защитни костюми, разработка на български компании. Производство им стартира през днешния ден, а проектите са да се вършат към 2000 защитни дрехи от три предприятия.

" Оттук нататък няма да приказваме за липса на защитни дрехи и маски, обезпечени са количествата, скоро ще можем да ги предоставим ", разгласи здравният министър Кирил Ананиев.

15:03  Коронавирусът в България: Властите предложиха отдалечен труд и онлайн бизнес срещи
© Christian Hartmann

Към спешните обстановки е значимо да се подхожда и с доза комизъм. Затова " Дневник " показва " саундтрака на ковид ", както преди време показа и " саундтрака на Брекзит " - без искания за пълнота, само че с разнородни части - от Бритни Спиърс до Black Sabbath.

Чуйте тук14:33Първи случай на заразяване с ковид е открит в Турция, съобщи организация " Ройтерс ". Съобщението бе направено от министъра на опазването на здравето Фахреттин Коджа. Заразеният е турски жител. Състоянието му се прави оценка като устойчиво и той е подложен под карантина.

Каква е обстановката по света към болестта от ковид четете тук.13:02Църквата няма да анулира Великденските служби Църквите в София ще продължат да работят, а службите ще са в естествения си темп макар оповестените ограничения против ковид. Това се разбра от предписание на Софийската митрополия до клира. Според документа свещениците не могат да оказват на миряните и тайнствата: " Светите секрети не могат да бъдат преносители на болест или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно излекуване и здраве ".

Разпорежда се постоянно разчистване и дезинфекциране на църквите и се предлага молещите се да са на разстояние един от различен.

Програмата на празничните богослужения по случай празника Възкресение Христово остава непроменена, съобщи в изявление за БНР ловчанският митрополит Гавриил и уточни, че заплахата от вируса не постанова смяна в богослужебния живот на църквата.

 Коронавирусът в България: Властите предложиха отдалечен труд и онлайн бизнес срещи
© Юлия Лазарова

В Европа църквите реагират р азлично на епидемията,
споделя " Юронюз ".

В Италия , най-тежко засегнатата европейска страна, са неразрешени сватби, кръщенета и погребения. Базиликата " Св. Петър " и площадът пред нея са затворени до 3 април. Но папата прикани свещениците да излязат измежду народа и да посещават и утешават болните.

В Гърция Светият Синод реши, че ще продължи даването на причестяване от една лъжица. Болестта не може да се предава от " споделената чаша на живота ", написа в известието от понеделник. Ден по-рано имаше литургии против COVID-19 и апели вярващите да следват рекомендациите на здравното министерство, след което се раздаваха осведомителни листовки.

В Испания достъпът до храмовете не е стеснен, само че се взимат ограничения преди Великден. В катедралата в Сантяго де Компостела не разрешиха да се прегръща статуята на апостола Св.Яков. Премахнати са съдовете за светена вода, в които вярващите топват пръсти преди да се прекръстят.

Подробности за решението на църквата и реакциите - тук12:51НАП: Ползвайте е- услугиНационалната организация за приходите приканва всички свои клиенти да се въздържат от персонално посещаване в офисите на институцията в цялата страна, с изключение на при необходимост. Клиентите които разполагат с ПИК или електронен автограф, могат да употребяват всички предоставяни от Национална агенция за приходите електронни услуги на този адрес. Всички данъчни и осигурителни заявления и информации, както и заплащания към бюджета, могат да бъдат осъществени онлайн без нужда от посещаване в офис на Национална агенция за приходите, припомня организацията.

Информация за данъчно-осигурителните условия можете да получите на осведомителния телефон на организацията - 0700 18 700 или по имейл на електронните адреси за контакт в уеб страницата на институцията.

От 12 март 2020 година, краткотрайно се приключват консултациите с клиенти на място, реализирани всечи четвъртък от седмицата.12:26Грипната почивка в София се удължаваГрипната почивка за учениците в София се удължава до 15 март. Това разгласи в профила си във " Facebook " кметът на София Йорданка Фандъкова.

" Допълнителните дни са във връзка със заболеваемостта от грип В на територията на общината ", изяснява кметът. Детските градини и ясли не престават да работят при засилен надзор на вход, както за децата, по този начин и за личния състав.

Подробности по какъв начин ще работят учебните заведения четете тук.12:22Опит за контрабанден експорт на 20 хиляди маски за еднократна приложимост е бил предотвратен на граничния пункт " Дунав мост " при Русе, заяви Министерство на вътрешните работи. Общо 34 кашона с маски са иззети от автомобила на румънски жител, който дошъл на изхода на страната нощес.

С решение на държавното управление от 8 март бе неразрешен износът на всевъзможни защитни средства, в това число макси, с цел да се спре спекулата и да се обезпечат нужните ограничения за ограничение на ковид COVID-19.11:06Пада цялостната възбрана за събития на закритоНационалният щаб против ковид разгласи нови ограничения за сигурност в страната.


Пада цялостната възбрана за визити на културни и спортни събития на закрито, гласувана в неделя от държавното управление. Масовите прояви ще са разрешени при събиране на не повече от 250 души . Посетителите обаче би трябвало да са на разстояние от метър между тях, а в театралните зали и киносалоните посетителите - през едно седящо място . Инструкциите плануват пространствата да се проветряват след зрелище или прожекция.

Това значи понижаване на броя на представленията и прожекциите, посочи шефът на щаба Венцислав Мутафчийски. На другите обществени места на закрито ще се изисква проветряване и трикратна стерилизация на визитите, в които са се събирали хора. В отговор на въпрос Мутафчийски акцентира, че разпоредбите за разстояние и предел от 250 души важат и за заведенията .

 Коронавирусът в България: Властите предложиха отдалечен труд и онлайн бизнес срещи
© Спас Спасов

Училища ще се затварят единствено при доказани заболели

Учебните занимания и визитите в детските градини ще продължат по нормалния ред при засилени ограничения за сигурност - трикратна стерилизация в границите на деня, от време на време проветряване, обезпечаване на благоприятни условия за миене и стерилизация на ръцете. Всеки ден в първия образователен час ще се прави инструктаж за съблюдаване на персонална хигиена. Учителите ще наблюдават за признаци и при потребност ще пращат децата на консултация при персоналните лекари.

В областите, където има доказани случаи на ковид, също няма да има цялостна ученическа почивка. Ще бъдат затваряни за 14 дни единствено учебните заведения, където има доказани болни. В същото време управляващите ще имат грижата деца, чиито фамилии са били контактни с заболели, да не посещават учебни заведения и градини.

Какви са ограниченията при спортни събития - тук.Смартфоните са рискови за разпространяване на коронавируса10:35Родителите могат да си получат парите за лагериРодителите имат право да получат назад парите, които са платили за анулирана поради COVID-19 учебна екскурзия или лагер на децата си. Това коментира вестник " Сега ", като се базира на информация от ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов.

В началото на седмицата Министерството на образованието разпореди да бъдат анулирани всички училищен пътувания до края на образователната година. Вчера министърът изясни в изявление за " Нова телевизия ", че ограничаването важи за петте образователните дни всяка година, които учителите имат разполагаем за образуване на укскурзии. Лагерите и пътуванията, които са планувани по време на ваканциите могат да се организират.10:12Премиерът: Държавата прави нужното  Коронавирусът в България: Властите предложиха отдалечен труд и онлайн бизнес срещи
© Юлия Лазарова

В изказване пред членовете на Съвета по сигурността и медиите министър председателят Бойко Борисов увери, че страната взима всички вероятни ограничения, за де се оправи със болестта от ковид и няма съображение за ненужно терзание. Той предизвести, че би трябвало да положат експлицитни старания в изключителната обстановка да " не се счупи стопанската система ".

В Съвета по сигурността вземат участие шефовете на служби и отрасловите министри, само че единствен Борисов приказва след сбирката. От думите му се разбра, че до края на деня могат да бъдат създадени най-малко 1000 защитни дрехи. От през вчерашния ден " на цялостни обороти " пък върввяло производството на маски. Днес те би трябвало да бъдат раздавани на медиците в столицата. Премиерът не посочи защо количество маски става дума.

Още от изказването на премиера - тук.
Кога съгласно Борисов ще е пикът на ковид - тук10:10 " Дневник " излъчва онлайн изказването на премиера след изключителното съвещание на Съвета по сигурността, свикано поради доказаните първи случаи на ковид в София.

10:04Депутатите се изолирахаВ Народното събрание също бяха подхванати ограничения против разпространяването на ковид. Достъпът до коридорите е стеснен, а публицистите работят единствено в зала " Запад ". На места са сложени дезинфектанти.

 В коридорите на Народното събрание са сложени бутилки с дезинфектант
© Велко Ангелов

В коридорите на Народното събрание са сложени бутилки с дезинфектант

Посетителските групи са спрени със заповед на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева отпреди два дни.

Подробности - тук.08:27
 Коронавирусът в България: Властите предложиха отдалечен труд и онлайн бизнес срещи
© Юлия Лазарова

75% от пълнолетните българи наблюдават всекидневно информацията за разпространяването на ковид в България, 19% - понякога, а незаинтересованите са едвам 6%, сочат резултатите от изследване на " Алфа рисърч ", извършено в интервала 29-ти февруари – 8-ми март 2020г. измежду 1015 пълнолетни жители.

Повече резултати четете тук.08:10Болната в София - на командно дишанеЛекуваната в " Пирогов " жена с ковид, за която заяви нощес министър председателят Бойко Борисов ", е в тежко положение и на командно дишане. Това заяви на постоянен брифинг тази заран шефът на военномедицинската академия и началник на спешния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

" 66-годишната жена в тежко положение, интубирана е при постъпването, на командно дишане, в сериозно състояние ", сподели медикът.

Нейният брачен партньор, признат по-рано, е с наклонност за утежняване, само че не е в сериозно положение и не е интубиран. Той е имал контакт с 49 лежащо заболели, които се следят. Извън болничното заведение фамилията е контактувало с осем души, които са настанени в болничното заведение за наблюдаване, само че не демонстрират клинична картина.

Състоянието на старата пациентка в Габрово се утежнява. Медицинската сестра е в чудесно положение. Състоянието на пациентите в Плевен също се усъвършенства.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (343)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР